search icon Arhiva

Srećna televizija i žalosni pokušaj TV sudnice

Odluka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu kojom se odbacuje prijava za seksualno zlostavljanje podneta protiv glumca Branislava Lečića zbog sumnje da je silovao koleginicu Danijelu Štajnfeld uzburkala je srpske medije. U moru napisa i emisija izdvaja se segment jutarnjeg programa televizije sa nacionalnom frekvencijom Hepi u kojem su Lečićev advokat Čedomir Stojković i analitičar Tomislav Kresović (zajedničkim snagama) otkrili „zašto Lečić nije kriv“.

Da li je Danijela Štajnfeld već imala „sličnu avanturu“?

Sa većinom stavova gostiju Hepijevog jutarnjeg programa složili su se i voditelji. Na samom početku emisije, voditeljka Anđela Lakićević navodnu medijsku kampanju protiv Lečića i njegove porodice o kojoj govori advokat Stojković komentariše kao jezivu. Isto tako mogao bi se okarakterisati i gaf njenog, inače uglavnom ćutljivog kolege, voditelja Božidara Gutića Gute.

U jednom trenutku Lakićević je podsetila svog kolegu Gutića da je ranije spominjao prošlost Danijele Štajnfeld jer „ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava“. Na to, Gutić uz klimanje glavom podseća kako je javnost upoznata sa time da je Štajnfeld već imala „sličnu avanturu“. Brzo je, međutim, shvatio da prijavljivanje silovanja baš i nije „avantura“, pa je dodao: „ne avanturu, ali prijavila je čoveka za koga se ispostavilo da nije tačno da (ju) je silovao, a taj čovek je tragično završio jer se ubio posle te afere“.

Javnost je gotovo mesec dana pre Gutićevog gafa bila upoznata s ovom izmišljotinom. Međutim, nije Štajnfeld podnela lažnu prijavu za silovanje, već su je mediji lažno optužili da je to učinila. Nakon analize portala za proveru činjenica Raskrinkavanje.ba nekoliko srpskih medija (1, 2, 3) objavilo je ispravku svoje prvobitne vesti u kojoj su plasirali neistinu koju je kasnije izneo i Gutić u svom doprinosu odbrani Lečića na Hepiju. Verovatno znajući da je voditeljeva opaska dokazano lažna, njegovi gosti u studiju ostali su nemi na taj komentar nakon kojeg su nastavili sa optuživanjem Štajnfeldove za manipulisanje javnim mnjenjem, nanošenje štete Lečiću i lažno optuživanje za silovanje.

„Ko to tamo lobira“

Pokušavajući da objasni kako se zbila, prema njegovim rečima, „tragikomedija u kojoj je Lečić žrtva“, analitičar Kresović pribegao je odavno poznatim sredstvom manipulacije u medijskom prostoru: novog neprijatelja nekako poveži sa već postojećim neprijateljima. Tako je ovaj analitičar pri početku emisije objasnio da se ovde radi o „psihološkom pritisku jednog lobija unutar Srbije i jednog lobija u inostranstvu“. Prema njegovom mišljenju, „na temu seksualnog zlostavljanja stvara se afera koja se prebacuje ne samo na pojedine javne ličnosti nego se to posle inkorporira na narod u celini“, a krivci za to su pomenuti, misteriozni lobiji.

Ipak, Kresović nije istrajao u svojoj misterioznosti. Na kraju emisije gledaocima otkriva da je Štajnfeld pod pokroviteljstvom „moćnih lobija, albansko-bošnjačkih i drugih“ koji je finansiraju kroz projekte i filmove u kojima igra. Kresović nam otkriva i kako Štajnfeld ne udara samo na Lečića. Ona zapravo udara na svoju zemlju jer ovo je „međunarodni skandal koji ima deleko šire implikacije po pravni sistem i po Srbiju u celini“. Uz to, Štajnfeld je o svemu kroz šta je prošla pričala za Njujork tajms, a kako kaže Kresović, to je medij koji stereotipizuje Srbe, pa je ova priča samo nalegla na narativ koji nas predstavlja kao mučitelje, silovatelje i zločince.

Čini se da Kresović ovakvim iskazima pokušava da apeluje na patriotska osećanja gledalaca koji tradicionalno Bošnjake, Albance i američke medije svrstavaju među neprijatelje Srbije. Povezivanjem Štajnfeld sa tim akterima ona se diskredituje i predstavlja kao izdajnik sopstvenog naroda. U takvoj konstelaciji, uz činjenicu da Štajnfeld već neko vreme živi i radi u Sjedinjenim Državama, kreira se konstrukt prema kojem je cela afera vezana za potencijalni seksualni prestup zapravo deo plana kojim Danijela Štajnfeld teži da eliminiše glumačku konkurenciju ali i ocrni sopstveni narod i državu.

Ma sve je to politika

Kresović je pri sredini emisije na Hepiju pokušao i da celoj priči o seksualnom zlostavljanju doda novi kontekst, nazivajući prijavu protiv Lečića „političkom“. Kako je naveo, „ova priča je došla u jednom času kada je Branislav Lečić konkurisao za ozbiljnog lidera Demokratske stranke“. „Došlo je do spora i sukoba interesnih zajednica i grupa oko Demokratske stranke i moguća oscilacija svega toga je da se to u rezonanci potrefilo“, objasnio je Kresović gledaocima Hepija uz primetan višak reči.

Do spora i sukoba unutar Demokratske stranke zaista jeste došlo krajem prošle godine, ali kako se čini, šanse da Lečić postane predsednik ove partije u trenutku kada je Štajnfeld dala iskaz u tužilaštvu, već su bile male. Kako su mediji preneli, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave krajem februara ove godine odbacilo je Lečićev zahtev da bude upisan kao predsednik Demokratske stranke. Iskaz glumice u tužilaštvu u kojem optužuje Lečića za silovanje dat je tek mesec dana kasnije, krajem marta.

Kada žrtva postane napadač

Ovakvim istupom Kresović očigledno pokušava da politizuje slučaj dvoje glumaca. Povezujući partijska previranja u Demokratskoj stranci  sa slučajem Lečić-Štajnfeld, Kresović ne samo da glumicu optužuje za opstrukciju funkcionisanja ove partije, već negira njeno svedočenje prikazujući ga kao alat kojim se Lečiću nanosi šteta na još jednom nivou. Dakle, pored toga što je Štajnfeld udarila na Lečića i njegovu porodicu, celu Srbiju i njen narod, sada je optužena i za političku diskreditaciju tog glumca, političara i bivšeg funkcionera.

Iako spor Štajnfeldove i Lečića pred srpskim pravosuđem odbacivanjem prijave nije okončan, s obzirom na to da glumica ima pravo na podnošenje prigovora Apelacionom sudu, u emisiji televizije Hepi njena optužba već je više puta označena kao lažna. Ceo nastup gostiju ove televizije, ali i voditelja, odiše bezosećajnošću prema Štajnfeldovoj koja je kao žrtva pominjana samo u kontekstu njenih navodnih pokušaja da samu sebe tako prikaže. Pored toga što je optužena za lažno prijavljivanje na dušu joj je stavljeno više nedela koja su joj pripisali nesumnjivo pristrasni analitičar i advokat glumca optuženog za silovanje.

Ivan Subotić

 

Medijski sadržaji slabo... Objektiv, pingvini i...