search icon Arhiva

Objektiv, pingvini i „nametanje rodne ideologije životinjama“

Neobična ljubavna priča o homoseksualnim pingvinima koji žive u jednom holandskom zoološkom vrtu oktobra prošle godine preplavila je strane medije (1, 2, 3, 4, 5), a mogla se čitati i u domaćim glasilima (1, 2). Do dnevnog lista Objektiv, ipak, stigla je tek sredinom jula ove godine. Kroz „laku“ priču koja je mogla biti objavljena i kao zanimljivost na margini rubrike posvećene životinjama, Objektiv je uspeo da provuče upitnu tezu o „ljudskom eksperimentu“ sa seksualnošću pingvina.

Par muških afričkih pingvina koji u jednom holandskom zološkom vrtu već neko vreme živi u zajednici postao je poznat još pre dve godine, kada su heteroseksualnom paru pingvina pokušali da otmu jaje kako bi brinuli o njemu. Godinu dana kasnije, isto su učinili sa celim gnezdom lezbijskog para pingvina, što se ispostavilo kao priča vredna gotovo cele stranice u dnevnom listu Objektiv. Naoko nesvakidašnja, saga holandskih pingvina ne bi previše začudila poznavaoce tih neletećih ptica. O homoseksualnosti među ovim životinjama piše se već duže od 60 godina, a ovaj fenomen primećen je pre više od jednog veka.

Ljudski eksperiment i navodna homoseksualnost

Ipak, novinari Objektiva su se začudili ovom pričom do te mere da su objavili kako „pingvini navodno znaju da stvore homoseksualne zajednice“, te „da se vrlo verovatno radi samo o ljudskom eksperimentu“. Prema Objektivu, tezu o „ljudskom eksperimentu“ dokazuje „prošlogodišnji primer iz londonskog zološkog vrta, gde su navodno lezbijskom pingvinskom paru dali na usvajanje mladunče“. „Kako bi ostvarili svoj naum, našli su dve ženke pingvina za koje iz nekog razloga tvrde da su lezbijski par“, piše Objektiv uz opasku da je „londonski zoološki vrt odlučio da je došlo vreme da se rodna ideologija počne nametati i životinjama, ne samo ljudima“.

Da mogu da čitaju i govore, Roki i Marama, lezbijski par pingvina iz londonskog akvarijuma Si lajf verovatno bi se bunio protiv ovakvih komantara Objektiva ukoliko bi za njih doznao. Kada su pre dve godine dobili priliku da odgajaju mladunče, osoblje londonskog akvarijuma Si lajf za CNN je reklo da se ovaj par tokom prethodnih šest sezona parenja svaki put zbližio. Tek nakon što su pokazali takvu vrstu prisnosti dodeljeno im je jaje iz kog se kasnije izleglo mladunče. Reklo bi se da ipak postoje razlozi da se ovaj par nazove lezbijskim.

Seksualnost pingvina

Sve vrste pingvina uglavnom su monogamne. Iz godine u godinu parovi se tokom sezone parenja nalaze u svom gnezdu prepoznajući se međusobno pomoću karakterističnih zvučnih signala (1). Ipak, njihov seksualni život daleko je od jednoličnog. Nedavno otkrivena dokumenta sa početka dvadesetog veka svedoče o neuboičajenim seksualnim ponašanjima ovih ptica. Britanski istraživač Džordž Mari Levik 1911. godine zabeležio je kako je tokom posmatranja pingvina na Antarktiku uočio seksualno i fizičko zlostavljanje mladunaca, nekrofiliju, seksualnu prinudu, ali i homoseksualnost. Homoseksualnost među pingvinima primetili su i drugi naučnici. Celokupan akt jednog takvog sparivanja na Antarktiku opisan je 1998. godine u australijskom naučnom časopisu posvećenom pticama Emu.

Pre desetak godina, francuski istraživači posmatrali su jedno jato pingvina na Kergeleskim ostrvima u Indijskom okeanu. Tokom sezone parenja uočili su da je više od četvrtine parova bilo homoseksualno. Prema njihovom istraživanju, većina gej pingvina bili su muški parovi, a u dva slučaja pingvini istog pola naučili su međusobne pozive za parenje, što je prema ovim naučnicama „suštinski korak u procesu uparivanja“. Takođe, ovi naučnici odbacili su ranije postavljenu hipotezu da se homoseksualnost kod pingvina pojavljuje samo zato što se pare po sistemu prepoznavanja pola na osnovu „pokušaja i pogrešaka“.

LGBT zakoni i navodna legalizacija pedofilije

O pravima i namerama LGBT zajednice već dugo se manipuliše u domaćim medijima. FN Tragač je krajem prošle godine analizirao članak koji nacrt Zakona o istopolnim zajednicama neopravdano poistovećuje sa legalizacijom pedofilije. Pola godine ranije pisalo se o navodnom nametanju homoseksualizma nastavnicima i đacima od strane nevladine organizacije Haver. Iako je ta NVO samo određenim nastavnicima, sa kojima je već imala saradnju, uputila poziv na razgovore sa predstavnicima LGBTQI zajednice, u medijima se pojavila peticija koje se protivi održavanju tog događaja zapravo namenjenog samo nastavnicima, ne i đacima.

Još 2018. godine portal Raskrikavanje zabeležio je da domaći tabloidi neopravdano optužuju srpsku LGBT zajednicu za promovisanje pedofilije. Iste godine, par domaćih medija naselo je na satiričnu vest o navodnom pronalasku leka za homoseksualnost od strane, kako se ispostavilo, nepostojećih ruskih naučnika. Dakle, manipulacije koje se tiču LGBT zajednica u Srbiji postoje odavno. Ponekad se otvoreno piše o navodnom nametanju LGBT stavova stanovništvu, a katkad je to obučeno u neku „zanimljivost“, u ovom slučaju o životinjama.

Objektiv je priču o holandskom paru gej pingvina predstavio uz veliku dozu skepticizma prema mogućnosti da se ona, tako kako jeste, odigrala bez uticaja osoblja zoološkog vrta na razvoj situacije. Iako u samom članku nema decidno iskazanih homofobnih stavova on odiše atmosferom u kojoj se seksualnost životinja, pa tako, posredno, i ljudi, generalizuje bez naučno utemeljenih dokaza. Čini se da je cilj kreatora ovog teksta bio da se čitaoci pred njim zamisle i sebi postave pitanje o tome da li je cela priča vezana za prava LGBT osoba otišla predaleko ako se sada piše čak i o gej pingvinima? Na taj način, suptilno se čitaocima sugeriše odbojnost prema temi prava LGBT osoba.

Od gej pingvina do gej Đetića

Slučajno ili ne, tekst Objektiva u kojem se propituje već više puta opisivana seksualnost pingvina osvanuo je istog dana kada je u susednoj Crnoj Gori na snagu stupio Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola. Tekst koji nam govori da se rodna ideologija sad nameće i životinjama, a kamoli ljudima u prvom je planu rubrike globus ovog lista. Ako nam ova priča, ukrašena krupnim ilistracijama i naslovom, ne odvuče pažnju, u donjem delu stranice možemo videti i kratak tekst pod naslovom „Đetić sa Đetićem sad može pred matičara“. Jer ipak, seksualnost pingvina je od većeg javnog interesa.

Ivan Subotić

Srećna televizija i... Međunarodni dan mladih:...