search icon Arhiva

Stiže „vruća medijska zima“

Na okruglom stolu „Sloboda izražavanja unutar vojvođanskih nacionalnih zajednica“ održanom 5. novembra 2015. u Novom Sadu govorilo se o specifičnim preprekama slobodi izražavanja unutar nacionalnih zajednica, uticaju političkih stranaka i nacionalnih saveta na uređivačku politiku manjinskih medija kao i o potencijalnim posledicama privatizacije lokalnih medija i ponovnog uvođenja RTV pretplate.

Ispred organizatora skupa, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, prisutne su pozdravili Nedim Sejdinović, predsednik Izvršnog odbora NDNV-a i Csaba Pressburger, član Izvršnog odbora NDNV-a i urednik sajta „Autonomija“ na mađarskom jeziku koji su najavili „vruću medijsku zimu“ s obzirom na aktuelne okolnosti na medijskoj sceni.

Gordana Janković, šefica Odeljenja za medije Misije OEBS u Srbiji istakla je da manjinske zajednice imaju nekoliko vrsta pravno organizovanih medija, finansiranih kroz fondacije Nacionalnih saveta, koje onda mogu podržati i privatne, ali i medije civilnog društva, kao opciju koja nije toliko dobro istražena, a trebala bi biti.
VIDEO – Gordana Janković

Eva Vukašinović, zamenica Pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina rekla je da se pitanje slobode izražavanja u manjinskim medijima ne može posmatrati kao „izolovano ostrvo“ u odnosu na većinske medije.
VIDEO – Eva Vukašinović

Miroslav Keveždi, ekspert za manjinska pitanja ocenio je, govoreći o slobodi govora, da danas „može svašta da se kaže, ali ne može da se utiče“.
VIDEO – Miroslav Keveždi

Kraj novinske agencije... Konferencija: Privatizacija medija...