search icon Arhiva

Kraj novinske agencije Tanjug

31. oktobra prestao je da važi Zakon o Tanjugu. Budući da nije bilo zainteresovanih kupaca, ova agencija – čija je vrednost procenjena na 760 hiljada evra – prestala je da postoji nakon 72 godine rada. U zlatno doba Tanjug je imao 50 dopisnika iz sveta i oko hiljadu zaposlenih.

Direktorka novinske agencije Tanjug Branka Đukić saopštila je juče članovima kolegijuma i predstavnicima sindikata te kuće da je Tanjug sa 31. oktobrom zvanično prestao da postoji i da se briše iz registra Agencije za privredne registre, a da će zaposleni dobiti otpremnine, prenosi „Blic“.

Agenciju je osnovala Komunistička partija Jugoslavije, 1943. godine u Jajcu. Osnivač je bio Moše Pijade, a prvi direktor Vladislav Ribnikar. Tanjug je bio prva agencija na svetu koja je poslala vest o svrgavanju kongoanskog premijera Lumumbe (1960), neuspehu američke invazije u Zalivu svinja (1961), pobedi Bobija Fišera u Rejkjaviku u najčuvenijoj šahovskoj partiji svih vremena (1972), svrgavanju Salvadora Aljendea (1973), bombardovanju Libije (1986) i svrgavanju predsednika Rumunije Čaušeskua (1989).

“Postojala su mnogo... Stiže „vruća medijska...