search icon Arhiva

Treninzi za novinare i novinarke: rodno odgovorno budžetiranje

Novosadska novinarska škola i UN Women pozivaju novinare i novinarke da se prijave na trening iz oblasti rodno odgovornog budžetiranja (ROB) i prezentovanja ove teme u medijima. Treningom će se ukazati na značaj medijskog izveštavanja o rodnoj komponenti budžetiranja naročito u kontekstu:

– rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena;

– podizanja svesti građana o uticaju sistemskih odluka u oblasti budžetiranja na položaj žena i muškaraca kao i osetljivih grupa u društvu;

– odabira relevantnih tema za medijsku obradu.

Trening će realizovati:

Višnja Baćanović, ekspertkinja u oblasti rodno odgovornog budžetiranja, kapacitiranja relevantnih aktera u oblasti rodne ravnopravnosti i uvođenja rodne perspektive u javnoj politici. Višnja će tokom prvog dana treninga razjasniti osnovne pojmove u oblasti ROB-a.

Stefan Janjić, medijski ekspert, novinar i urednik portala FakeNews Tragač, asistent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i projektni menadžer u Novosadskoj novinarskoj školi. Stefan će sa učesnicima i učesnicama tokom drugog dana treninga raditi na odabiru i nacrtu medijskih priča iz oblasti ROB-a.

Datumi i mesta održavanja treninga:

23. i 24. oktobar – Zlatibor, hotel Mona

30. i 31. oktobar – Vrnjačka Banja, hotel Solaris

6. i 7. novembar – Novi Sad (hotel će biti naknadno potvrđen)

Nakon realizovanih treninga tim Novosadske novinarske škole i UN Women će odabrati šest priča inicijalno postavljenih na treningu i mentorski i finansijski podržati njihovu dalju realizaciju.

Učešće na treningu je besplatno. Svim učesnicima će biti pokriveni putni troškovi i troškovi smeštaja i hrane tokom trajanja treninga.

Radi umanjenja zdravstvenih rizika, potrebno je da svi učesnici koji nisu vakcinisani urade antigenski test, najkasnije 24 časa pred dolazak na trening. Troškove testa će refundirati organizator treninga.

Za rad na treningu će svakom učesniku biti potreban računar. Organizator će obezbediti računare onima koji ne budu u prilici da ponesu svoj laptop.

Prijavni formular možete naći na linku.

Rok za dostavljanje prijava je 19. oktobar 2021. godine do ponoći. Svi prijavljeni učesnici će biti obavešteni o ishodu selekcije 20. oktobra do 12 časova.

Ukoliko imate dodatnih pitanja možete pisati na mejlove: marina@novinarska-skola.org.rs i milica@novinarska-skola.org.rs ili pozvati na broj telefona 021/424164.

Obuke se organizuju u okviru projekta „Transformativno finansiranje za unapređenje rodne ravnopravnosti: ka transparentnijem, inkluzivnijem i odgovornijem upravljanju na zapadnom Balkanu“, koji sprovodi UN Women a finansira Vlada Švedske – Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

„5. oktobar“ –... Poziv na trening:...