search icon Arhiva

Tužilaštvo i pravosudni sistem neefikasni

Prvi dan Otvorenog foruma „Borba protiv korupcije – potreba ili uslov“ koji je održan u Novosadskoj novinarskoj školi, obeležilo je prisustvo ključnih osoba u oblasti borbe protiv korupcije u Srbiji.

Nakon uvodnih reči organizatora i donatora, dosadašnji predsednik UO Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić otvorio je Forum i istakao: „Država u kojoj se sve rešava ucenama, mora da nađe prostora za rad nezavisnih regulatornih institucija bez pritisaka“.

Najveći problem borbe protiv korupcije u ovom društvu predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać nalazi u „neefikasnom tužilaštvu i pravosudnom sistemu“, ali predlaže i rešenje, da „se pomaganjem medija u borbi protiv korupcije mogu postići veliki rezultati u smislu razvoja svesti građana o korupciji, jer bez toga mi možemo dobiti samo goru vlast od ove. “

Otvoreni forum „Borba protiv korupcije – potreba ili uslov?“ održava se u okviru projekta „Interupcija korupcije“ koji sprovodi Novosadska novinarska škola, sa partnerima: Institut Stine Split, Medijske inicijative Sarajevo, Društvo Integriteta Ljubljana. U okviru projekta, previđena su tri otvorena foruma. Prvi je održan u Sarajevu, a treći, ujedno i poslednji, kojim će projekat biti završen, održaće se 31. maja i 01. juna u Splitu.

Projekat Novosadske novinarske škole finansiraju Direktorat za pridruženje Evropske komisije kroz Instrument za predpristupnu pomoć (IPA), OEBS Misija u Srbiji, Fondacija NED i IREX Srbija.

Romi u javnosti Završen otvoreni forum...