search icon Arhiva

Završen otvoreni forum o borbi protiv korupcije u Novom Sadu

Na drugom danu otvorenog foruma u okviru projekta «Interupcija korupcije», predstavnik organizacije Transparentnost Bosne i Hercegovine Srđan Blagovčanin izjavio je da je državna administracija te države zapravo „Frankenštajn”, zbog insistiranja na poštovanju etničkih kvota.

„U takvoj situaciji nemoguće je govoriti o sprovođenju bilo kakvih reformi jer je takva administracija idealna podloga za korupciju”, rekao je Blagovčanin na otvorenom forumu u Novosadskoj novinarskoj sskoli.

Prema njegovim rečima, u pravosuđu u BiH danas ima dva miliona nerešenih predmeta, jer istrage traju godinama.

Naveo je da protiv svih lidera velikih političkih partija u toj državi postoje prijave za korupciju, ali, uprkos tome, nikada niko od njih nije procesuiran, iako postoje relevantni dokazi za te optužbe.

„Umesto toga, svaka optužba za korupciju protiv lidera odmah se predstavlja kao napad na čitavu etničku grupu”, kazao je Blagovčanin i dodao da lideri zbog tih optužbi napadaju institucije i žele da ih uruše.

Dodao je da su svi antikorupcijski zakoni i sve antikorupcijske institucije u BiH nametnute od strane Kancelarije visokog predstavnika.

Blagovčanin je kritikovao i medije, od kojih je, kako je ocenio, većina pod kontrolom interesnih, političkih ili kriminalnih krugova, dok je civilno društvo slabo i podeljeno po etničkim šavovima.

Forum „Borba protiv korupcije – potreba ili uslov” organizovan je u okviru regionalnog projekta „Interupcija korupcije”, koji zajednički sprovode Novosadska novinarska škola, Institut Stine iz Splita, Medijske inicijative iz Sarajeva i Društvo Integriteta iz Slovenije.

Projekat su podržali Evropska komisija, OEBS, NED i IREX.

 

Tužilaštvo i pravosudni... „Moje zeleno delo“...