search icon Arhiva

75 godina emisije Veselo veče Radio Beograda

Neverovatnih 75 godina se navršilo 6. marta od prvog emitovanja emisije Veselo veče 1949. na programu Radio Beograda koji je obnovio emitovanje vrlo brzo posle oslobođenja glavnog grada  11. novembra 1944. Samo pet godina kasnije u doba vrlo složenog društveno-političkog konteksta sukoba sa Sovjetskim savezom, beskonačnih sastanaka ćelija komunističke partije i osuđivanja ljudi na teške robije zbog bukvalno samo ispričanog vica, dogodilo se Veselo veče.

„Tadašnji direktor Radio Beograda Prvoslav Vasiljević otišao je u AGITPROP CK KPJ kod pokojnog Veljka Vlahovića – koji je, naravno, još bio živ – i rekao mu da bi bilo dobro napraviti jednu veselu emisiju, koja će kritikovati naše nedostatke. Vlahović se začudio: ’Zar mi sami sebe da kritikujemo?’ Ali Vasiljević se nije predavao. Najzad mu je Vlahović rekao: ’Počni, pa šta ti bog da’”[1]. I ispostavilo se da je to bila jedna od najboljih agitpropovskih političkih odluka toga vremena. Ventil za nagomilanu teskobu i strahove je „otvoren“ i svi su u tome uživali. Uostalom za to humor i služi.

Ova emisija, emitovana nedeljom od 20.00 časova, nastala je na tragu Drugarskih večeri tada vrlo popularnog zajedničkog organizovanog provođenja slobodnog vremena zaposlenih i u fabriakam i u obrazovnim institucijima, sudstvu, zdravstvu. Dakle nakon ratnih vremena takozvana „obnova i izgradnja“ porušene zemlje podrazumevala je ne samo kolektivizam na svim poslovima već i kad je zabava bila „u planu i programu kvalitetnog provođenja slobodnog vremena”. Ideja tvoraca Vesele večeri je bila upravo to – da na humorističan, satiričan i nadasve vrlo smešan način, ali istovremeno i naivan, ne preteći komunističkim vrednostima i pravilima, u formi radio skeča ukažu na pojave i događaje koji baš i nisu bili deo modela dobre prakse mlade države, tek izašle iz  strašnog rata, koja je insistirala na vrlo strogim moralnim načelima svakog pojedinca i cele zajednice. Mnogi skečevi su bili govorno-muzički a dodatni zvučni efekti su davali kontekst i zvukom nadomeštavali nedostatak slike.

„Tekstove su pisali Bora Savić, Novak Novak, Bane Đuričić, Stanislav Vinaver, Radivoje Lola Đukić, Guta Dobričanin i Miodrag Petrović Čkalja. Reditelji su bili Jovan Gec i Milan Rakić, Lola Đukić… Prvi urednik Vesele večeri bio je Miroslav Mitrović, zatim Žika Živulović Serafim, Radivoje Lola Đukić, Slobodan Kića Stanković. Glumci koji su učestvovali u stvaranju emisije bili su vrsni komičari Miodrag Petrović Čkalja, Mija Aleksić, Dragutin Guta Dobričanin, Mića Tatić, Petar Slovenski, Branka Veselinović, Dragan Laković, Ljubiša Bačić…”[2]

Na samom početku emitovanja ove emisije malo ko je i imao radio aparat jer su, podsetimo, okupacione vlasti u svim većim mestima eskivirali radio aparate da građani ne bi slušali Radio London i Radio Moskvu, dakle medije koji su saopštavali vesti drugačije od propagande koju su širila okupaciona sredstva javnog informisanja. Nije bilo retko da se u stanovima i kućama koje su imale radio svake nedelje uveče okupi ceo komšiluk da bi skupa slušali najvoljeniju emisiju na teritoriji cele Jugoslavije.

Veselo veče je tokom decenija i stalno drugačijih društveno-političkih konteksta kroz koje je prolazila Jugoslavija menjalo i svoju uređivačku politiku. Jedino što je bila konstanta je dobar humor i odlična satira u tekstovima koje su pisali najpoznatiji autori a izgovarali ih tada najpoznatiji glumci i glumice.

Veselo veče je do uspostavljanja televizije Beograd bila emisija za celu porodicu. Uprkos tome što je šestdesetih godina XX veka televizija vrlo brzo preplavila etar, sladokusci su nastavila da slušaju Veselo veče.

Preporučujemo i danas slušanje starih emisija Vesele večeri na Jutjubu jer nema boljeg leka od kvalitetnog humora i satire. „Jonesko je smatrao da je humor Sloboda”, pisao je Tihomir Ilić. Uživajte u njoj slušajući Veselo veče. Osvajanje te slobode baš ništa ne košta a dobićete i te kako…. Mnoge društvene pojave, kao i tekstovi dobrih humorista i satiričara, su neprolazni.

prof. dr Dubravka Valić Nedeljković

[1] Izvor: Tihomir Ilić, Život bez humora, a sa njegovom zamenom. Dostupno na: http://www.republika.co.rs/306-307/27.html.

[2] Izvor: RTS, „Veselo veče“ – najdugovečnija humoristička radio emisija. Dostupno na: https://www.rts.rs/lat/rts/rts-klub/iz-arhiva/4027008/veselo-vece–najdugovecnija-humoristicka-radio-emisija.html.

85 godina Politikinog... Omladinski radio –...