search icon Arhiva

Za bavljenje novinarstvom potrebna je hrabrost

Dobitnici Nagrade EU za istraživačko novinarstvo gostovali su na Filozofskom fakultetu i razgovarali sa studentima prve godine žurnalistike o istraživačkom novinarstvu. Aleksandar Đorđević, dobitnik prve nagrade, sa studentima je podelio svoja lična iskustva sa početaka njegove karijere i ohrabrio mlade ljude koji dolaze iz manjih sredina da ne odustaju pod pritiskom velikog grada i nepoznavanja sredine. Darko Šper, dobitnik druge nagrade, istakao je da je hrabrost neophodna za dobro obavljanje novinarskog posla i naveo da je autocenzura novinara u Srbiji danas najveći problem profesije. Novak Grujić koji je zajedno sa Snežanom Đurić dobio nagradu za najboljeg mladog istraživačkog novinara podelio sa studentima iskustvo koje je on imao tokom istraživanja i naglasio da je proveravanje informacija iz više izvora ključno za kvalitetno obavljanje posla.

Istraživačka priča koja je dobila prvu nagradu „Ispumpavanje kopa i budžeta“, autora Aleksandra Đorđevića otkrilo je da je JP EPS na tenderu za sanaciju jednog od najznačajnijih rudnika uglja u Srbiji dodelila posao konzorcijumu bez iskustva u tim poslovima. Takođe, time se i indirektno i uvećala cena čitavog posla. Ovo istraživanje je izazvalo veliku javnu debatu i ogroman interes javnosti. Do danas nisu osporene činjenice iznete u ovom tekstu, mada je bilo pokušaja  javne diskreditacije autora od strane visokih funkcionera pa i samog premijera.

Serijal istraživačkih tekstova o suđenju zabranjenoj neonacističkoj organizaciji Nacionalni stroj autora Darka Špera dobila je drugu nagradu. Serijal se bavi suđenjem Nacionalnom stroju i predstavlja javno dostupnu dokumentaciju i javnosti pruža uvid kako se odustalo od krivične odgovornosti i kako su pripadnici Nacionalnog stroja samo prekršajno odgovarali. Na svetlo dana iznosi jako važnu društvenu temu ali otvara i pandorinu kutiju stanja u srpskom pravosuđu.

Nagradu za najboljeg mladog istraživačkog novinara dobili su, jednoglasnom odlukom žirija, Snežana Đurić i Novak Grujić za serijal koji je rađen u okviru projekta Opštinski radar a objavljen na sajtu Pištaljke. Objavljene su priče Jedanaest predsednika opština nije prijavilo imovinu, Predsednik opštine u lambordžiniju itd…Objavljene priče su imale velikog odjeka u javnosti, objavljena je i mapa primanja lokalnih funkcionera, a političari koji su bili predmet istraživanja posle objave tekstova ne retko su organizovali konferencije za štampu da bi pokušali da pravdaju velika primanja koja su do tada bila skrivena od očiju javnosti.

Monitoring javnih servisa... Okrugli sto „Regulatorna...