search icon Arhiva

Završna konferencija Medijske opservatorije

Više od 70 medijskih stručnjaka iz Evrope učestovalo je na završnoj konferenciji Medijske opservatorije, održanoj 13. juna u Novom Sadu. Na konferenciji pod nazivom „Alternative – medijske reforme za medijski integritet i budućnost nezavisnog novinarstva“ predstavljeni su rezultati medijskih istraživanja, a ujedno je pokrenuta i diskusija o savremenim medijskim sistemima u jugoističnoj Evropi i praksama koje ometaju njihov integritet.

Na ukupno šest panela diskutovalo se o medijskoj pismenosti, instituciji urednika i važnosti liderstva u novinarstvu, o budućnosti profesije, ulozi regulatornih tela i alternativnim modelima finansiranja. Da su mediji jugoistočne Evrope i dalje daleko od željenog standarda u pogledu uredničke autonomije, svedoče i naslovi predstavljenih radova, prema kojima su urednici „bliži vlasnicima nego novinarima“ (Srbija), „izloženi političkom pritisku“ (Makedonija), „podeljeni na štetu struke“ (Crna Gora)… Slični zaključci izvedeni su i u sferi regulatornih tela, čija je nezavisnost u zemljama regiona uveliko uzdrmana političkim pritiscima. Na panelu posvećenom budućnosti medija bilo je reči o tehnološkim promenama u sferi novinarstva, ali i o promeni navika publike. Uprkos mnogobrojnim negativnim tendencijama, učesnici su izrazili optimističko uverenje da će za kvalitetno novinarstvo i pouzdane informacije uvek biti prostora, vremena i zainteresovane javnosti.

Završnicu konferencije i celokupnog projekta obeležila je rasprava o manifestu „Za medijsku politiku u javnom interesu“. U manifestu se zaključuje da su mediji na prostoru Jugoistočne Evrope devastirani u toj meri da treba razmišljati o korenitim medijskim reformama. Njih, navodi se, nema bez države, koja je dužna da obezbedi i osigura komunikaciona prava svojih građana. Manifestom se između ostalog zahteva određivanje jasnih kriterijuma pri raspodeli budžetskih sredstava za medije, potpuna transparentnost medijskog vlasništva, sprečavanje političkih uticaja na javne medije, te odgovarajuće zakonske mehanizme koji će omogućiti urendičku autonomiju.

Konferencija je održana istog dana kada i protesti inicijative „Podrži RTV“, nastale nakon neargumentovane smene 14 urednika i novinara javnog servisa Vojvodine. Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je da su promene na RTV-u zabrinjavajuće, dok je Dubravka Valić Nedeljković, predsednica UO Novosadske novinarske škole, rekla kako je u tim promenama vidljiv politički uticaj, podsetivši da građani imaju mandat da evaluiraju javni servis.

„Medijska opservatorija Jugoistočne Evrope – Jačanje kapaciteta i koalicija za praćenje medijskog integriteta i unapređenje reformi u medijima” je inicijativa koju realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva u cilju osnaživanja medijskih sloboda i pluralizma i podsticaja medijskih reformi u zemljama Jugoistočne Evrope. Realizaciju ovog projekta je finansijski je podržala Evropska komisija, program „Podrška civilnom društvu“.

Održan Okrugli sto... Finalni rezultati monitoringa...