search icon Arhiva

Dan ljudskih prava

Nema značajnijeg dokumenta u novijoj istoriji sveta od Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (1948). Usvojena je nakon dva  svetska rata, u kojima su kršena sva prava čoveka bilo da je civil ili vojnik, u kojima su na najsurovije načine  stradali milioni ljudi, kako se ne bi ponavljale strahote kojima je svedočilo pola čovečanstva. 

Deklaracija štiti, pre svega, pravo na život kao osnovno ljudsko pravo i sve ostala prava koja bi trebalo svakom stanovniku planete da obezbedi normalan život u svim sferama javnog i privatnog. 

Za medije je, dakako, najvažniji član 19 koji utvrđuje da svako ima pravo da prima i širi informacije od javnog značaja i bez sankcija iznosi svoje mišljenje tačnije:

„Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvata i pravo da ne bude znemiravan zbog svog mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi obaveštenja i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice.“

 

Nažalost, samo i ovlašni pregled dnevnih vesti koje izdvajaju mediji kao najvažnije događaje dana vredne pažnje ukazuju koliko se u svetu svakodnevno krše ljudska prava i kako i zemlje potpisnice ovog dokumenta nad dokumentima to čine u dnevnoj praksi.

 

Zadržaćemo se na medijima i časnim novinarima koji su progonjeni u celom svetu samo zato što se drže doslovno člana 19 Univerzalne deklaracije i profesionalnih novinarskih kodeksa koji im nalažu da to pravo ispunjavaju na častan, istinit, tolerantan, balansiran i kritički način zasnovan na znanju. I to ne samo da stradaju ratni reporteri već i istraživački novinari pa i oni iz dnevnog novinarstva kojima je istina prvi postulat kojeg se drže u svakodnevnom novinarskom poslu. Nažalost, nema teže profesije, ali i časnije danas. Ona je ta koja ukazuje na sve što nije etično u svim ostalim profesijama.

 

Stoga je važno podržavati novinare u njihovom svakodnevnom radu i beležiti sve  prodore u istraživačkom novinarstvu koje  ostvare. 

 

Jedan od doprinosa je i godišnja nagrada Novosadske novinarske škole „Marina Kovačev“ koja se dodeljuje uvek u decembru za celogodišnji doprinos dnevnom i istraživačkom novinarstvu mladih novinara koji su tek ušli u ovu složenu profesiju i već ostvarili zapažene rezultate.

Međunarodni dan borbe... Monitoring predizborne kampanje:...