search icon Arhiva

Dodeljena godišnja nagrada Milici Alavanji, najboljoj mladoj novosadskoj novinarki u 2015. godini

Na godišnjoj svečanosti Novosadske novinarske škole koja je održana 15. decembra 2015, dodeljena je godišnja nagrada Milici Alavanji, najboljoj mladoj novosadskoj novinarki. Milica Alavanja je od 2012. godine novinarka produkcije “Vojvođanska zelena inicijativa” koja se bavi istraživačkim novinarstvom u oblasti zaštite životne sredine. U obrazloženju žirija navodi se da je Milica tokom novinarskog rada na dokumentarnom TV serijalu “Zelena patrola na delu” pokazala doslednost i strpljenje, neophodno za istraživačko novinarstvo. Osim toga, ona je pokazala veliku mobilnost prilikom prikupljanja informacija i materijala, u cilju dobijanja pravovremenih, potpunih i istinitih informacija. Rad dobitnice nagrade u 2015. godini je predstavljen pričom “Srbobran – papir trpi sve”. Ovaj prilog je fokusiran na lokalnu temu, kroz koju je pokazana sprega vlasti, korupcije i javnog interesa. Prilog se odlikuje potrebnom dinamikom koja privlači gledaoce, a odabir ekološke teme koja se često zanemaruje govori o angažovanosti i radoznalosti autorke.
Žiri za dodelu nagrade su činili docent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, dr Dejan Pralica, novinar radija “Slobodna Evropa”, Norbert Šinković i dopisnica radija Beograd, Bojana Karavidić. Žiri je u najuži izbor uvrstio novinarke Milicu Alavanju i Sanju Kljajić.
Izjavu dobitnice nagrade pogledajte u videu:

Nagrada se tradicionalno dodeljuje od 2001. godine zа informаtivno, analitičko ili istraživačko novinаrstvo koje se zаsnivа nа vrednostimа istine, znаnja i kritičnosti, u cilju negovаnjа objektivnog, tolerаntnog novinаrstvа u multikulturnoj, multietničkoj i multijezičkoj sredini kаkvа je Vojvodinа. Potencijalni dobitnici nagrade su kandidovani novinari starosti do 30 godina koji rade u medijima, ili su frilenseri na teritoriji Novog Sada.

Na svečanosti su predstavljeni i najznačajniji rezultati aktivnosti koje je Novosadska novinarska škola sprovela tokom 2015. godine. NNŠ se aktivno bavi podsticanjem medijskog profesionalizma i medijskom produkcijom, pa smo tako ove godine realizovali projekte “Dan u tvojim cipelama”, “Kovčežić – pripovetke na jezicima nacionalnih manjina“, “Medijska nezavisnost”, “Medijska opservatorija Jugoistočne Evrope”, “Mediji i nastava – medijsko opismenjavanje”, “Nagrada EU za istraživačko novinarstvo”… Objavljeno je nekoliko značajnih publikacija u kojima predstavljamo rezultate istraživanja o privatizaciji medija, javnim servisima, programskim šemama i uređivačkim politikama medija. Poslednja objavljena monografija “Medijska (ne)zavisnost u 2015.” deo je projekta koji je finansijski podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje. Sva objavljena istraživanja dostupna su na sajtu škole.

Godišnja svečanost Novosadske... Mediji i nastava...