search icon Arhiva

Edukativna aplikacija o dezinformacijama

Novosadska novinarska škola predstavlja edukativnu mobilnu aplikaciju o dezinformacijama namenjenoj novinarima, studentima novinarstva i svim zainteresovanim za proveru informacija.

Mobilna aplikacija Vodič za dezinformacije daje pregled kako istražiti dezinformacije i pogrešno prenete informacije, kao i skup korisnih alata koji se mogu koristiti za proveru tačnosti informacija.

Pomoću ove aplikacije novinari mogu lako pronaći savete o tome kako da provere informacije i da nauče osnovne korake koje treba da slede prilikom fektčekinga.

Aplikacija se može preuzeti sa Play prodavnice pod nazivom Disinformation Toolkit. Nakon što se aplikacija instalira, potrebno je napraviti svoj nalog i odabrati na kojem jeziku će se aplikacija koristiti. Kada se to učini, može da se otpočne sa proverom informacija.

Ovaj set aplikacija je razvijen za potrebe Mediacentra Sarajevo u partnerstvu sa Albany Associates, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, a u saradnji sa lokalnim partnerima, među kojima je Novosadska novinarska škola, kao i Albanski institut za medije, Institut za medije Crne Gore, KosovaLive/KIMDE i Makedonski institut za medije.

Novinari i traume:... O ukidanju Diznijevih...