search icon Arhiva

Femicid u medijima: koraci ka etičkom izveštavanju

Onlajn događaj (putem Zoom platforme)

Sreda, 18.05.2022. od 17:30 do 18:30

Panelistkinje:
 dr Kosana Beker, programska direktorka FemPlatz-a
 Nada Koprivica, program asistentkinja, SOS za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić
 Azra Berbić, aktivistkinja centra za mlade KVART Prijedor i urednica portala zamisli.ba
Moderatorka: Biljana Janjić, FemPlatz

Pozivamo vas na razgovor o iskustvima i primerima medijskog izveštavanja o femicidu u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Naše panelistkinje će razgovarati o tome kako mediji izveštavaju o femicidu, koji su najčešći problemi, kako izveštavanje utiče na stavove građana i građanki i šta mi kao organizacije civilnog društva možemo da uradimo na unapređenju odgovornog izveštavanja o rodnoj ravnopravnosti.

Pridružite nam se na ovom događaju, kojim istovremeno obeležavamo i Dan sećanja na žene žrtve nasilja u Srbiji.

Prijavite se na email adresu femplatz@gmail.com, a mi ćemo vam poslati link za događaj.

Mediji imaju veoma važnu ulogu u informisanju javnosti o pojavama i rasprostranjenosti nasilja prema ženama, ali pored informisanja, mediji načinom izveštavanja mogu da podignu svest javnosti i skrenu pažnju na ovaj veoma štetni društveni fenomen. Svakodnevno svedočimo širenju rodnih stereotipa, mizoginije i seksizma u javnom prostoru, koji se prenose u medijima i dalje šire na komentare i etiketiranje na društvenim mrežama. Femicid kao najekstremnija manifestacija nasilja prema ženama se često prikazuje kao „porodična tragedija“, podaci o žrtvama i njihovim porodicama se otkrivaju, često se potpuno nerelevantni sagovornici pozivaju da daju izjave, ili se komentariše ponašanje žrtve. Ovakav vid izveštavanja umanjuje važnost borbe protiv sveprisutnog nasilja prema ženama i produbljuje već ukorenjene rodne predrasude prema ženama.

Želimo da menjamo ovakve šablone i da doprinesemo odgovornom i etičkom izveštavanju o rodnoj ravnopravnosti, pravima žena i neprihvatljivosti bilo kog oblika
nasilja prema ženama.

Događaj realizujemo u okviru projekta „Odgovorno izveštavanje o rodnoj ravnopravnosti”, uz podršku Novosadske novinarske škole, Mreže za profesionalizaciju medija jugoistočne Evrope (SEENPM) i Evropske Unije, a kao deo projekta „SNAŽNI – Mediji bez mržnje i dezinformacija”.

Poziv nastavnicima i... Femicid u medijima:...