search icon Arhiva

Garancije omladini za zapošljavanje u Srbiji

U Novosadskoj novinarskoj školi 24. oktobra održan je okrugli sto Centra za razvoj Srbije pod nazivom„Mogućnost ostvarivanja Garancije omladini za zapošljavanje u Srbiji – Moguća ili nemoguća misija u Srbiji?“.  Svrha okruglog stola bila je da se učesnici upoznaju sa programom Evropske garancije za zapošljavanje mladih koji je usmeren ka smanjenju nezaposlenosti mladih u zemljama članicama Evropske unije i da se kroz analizu trenutne situacije u Srbiji ukaže na neophodnost primene mehanizama predviđenih Garancijom i predlože mere za povećanje zaposlenosti mladih.

Predložene mere aktivne politike zapošljavanja i modeli podrške mladim izneti na okruglom stolu biće sastavni deo publikacije koja će biti distribuirana relevantnim državnim organima i organizacijama koje sporovode politiku zapošljavanja mladih.

O publikaciji su govorili diplomirani pravnik Aleksandar Marićević i ekonomista sa Instituta za Evropske studije Goran Nikolić.

Ideja jeste da se mladi ljudi (do 24 godine) kroz različite treninge, usavršavanja, praksu povežu sa tržištem rada“, rekao je Marićević. On je dodao kako Garancija omladini nije nešto novo „To je iskustvo koje primenjuju zemlje poput Austrije, Nemačke, Danske, Finske, Švedske, koje su sada zemlje sa najmanjom stopom nezaposlenosti mladih, a biće izdvojen fond od 6 milijardi evra kako bi ta Garancija mogla da zaživi.“

Projekat „Evropska garancija o zapošljavanju mladih – Moguća ili nemoguća misija u Srbiji?“ realizuje se uz podršku Švajcarske organizacije za pomoć svetu rada (SOLIDAR Suisse).

 

Primedbe na Nacrt... Jačanje partnerstva za...