search icon Arhiva

Hostwriter – prostor za velike priče

Moje druženje sa Hostwriterom počelo je 14. jula 2015. godine. U jedanaest minuta nakon ponoći na Gmail mi je pristigla potvrda o registraciji, a u njoj i poruka dobrodošlice: „We are delighted to welcome you to hostwriter!“. Mislio sam da će to biti još jedan od sajtova na koje ću svratiti samo dva ili tri puta, a na koje će me nakon toga podsećati samo dosadni mejlovi, kao stvoreni za folder Spam. Međutim, za nepune tri godine stekao sam, zahvaljujući ovom portalu, mnogo novih iskustava i stupio u kontakt sa mnogim novinarima. Ugostio sam novinara nemačkog „Špigela“ u Novom Sadu, a tragom svojih novinarskih priča putovao sam u Jerevan, Malme, Sarajevo i Zagreb. Novinarima koji svoja istraživanja postavljaju šire od nacionalnih okvira Hostwriter bi mogao da postane jedan od najboljih prijatelja. I to potpuno besplatno (bez asteriska i sitnih slova!).

Kako ovaj portal funkcioniše? Prvi korak bi bio kreiranje sopstvenog profila, na ovoj adresi. Potrebno je postaviti kratku biorafiju, fotografiju i link ka nekom vašem tekstu ili video-prilogu. Tako se pridružujete ekipi koju čini 3400 novinara (nažalost, samo 15 ih je iz Srbije) iz 129 država. Ukoliko vam je potrebna pomoć bilo koga od njih – što uključuje savet, pomoć oko putovanja, istraživanja, prevoda i pronalazaka sagovornika, pa čak i prenoćište – možete im pisati, a oni će odmah biti obavešteni. Moja iskustva govore da će odgovor, a najčešće i pomoć, stići za manje od 12 sati. Naravno, očekuje se da u duhu profesionalne solidarnosti i vi pomognete onima koji se vama obrate, u meri koja vam odgovara i u oblastima za koje sebe smatrate kompetentnim.

Hostwriter su 2013. godine osnovale tri novinarke iz Nemačke. Do danas, njihova ideja je izrasla u globalnu platformu. Pokrenuto je nekoliko projekata, uključujući i godišnju nagradu za kolaborativno, tj. umreženo novinarstvo, a prošle godine osvojile su je novinarke iz Kine i Kameruna koje su istraživale posledice kineskih građevinskih investicija na život lokalnog stanovništva u Africi. Hostwriter je na različite načine pomogao mnogima, a sada je došao čas kada i mi možemo pomoći njemu. Naime, ovaj portal je ušao u finalni krug takmičenja „Google Impact Challenge“, a pobeda bi im obezbedila mogućnost da se prošire na sve zemlje sveta i da ostvare neke od svojih mnogobrojnih sjajnih ideja. Podršku Hostwriteru moguće je uputiti do 6. juna, glasanjem na ovom linku.

Ukoliko se kao novinar(ka) bavite međunarodnim temama, učlanjenje na Hostwriter jedna je od najboljih stvari koje možete obaviti za manje od deset minuta. Adresa je www.hostwriter.org. Zavolećete je.

Stefan Janjić

Dan u tvojim... Gašenje Kanala 9...