search icon Arhiva

Imamo pravo da znamo

Međunarodni dan prava javnosti da zna (Right to Know Day) je 28. septembar i obeležava se sa ciljem da se promoviše pravo na slobodan pristup informacijama kao jedno od osnovnih ljudskih prava, inspirišu građani da koriste svoje pravo i podstaknu organi javne vlasti na (bolju) transparentnost u radu.

Povodom ovog dana, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Rodoljub Šabić rekao je da nije zadovoljan stanjem u oblasti slobodnog pristupa informacijama.

U Srbiji se ovaj dan obeležava osmi put i to tradicionalno uručivanjem priznanja za doprinos u ostvarivanju prava javnosti da zna. Šabić će dodeliti nagradu organu vlasti koji je pokazao najveći doprinos u ostvarivanju prava javnosti da zna, kao i državnom organu koji je imao najbolji Informator o radu.

Danas u Studiju M takođe će biti održana međunarodna konferencija “Putevi razvoja javnog servisa Vojvodine” na kojoj će se govoriti i o  pravu javnosti da zna.

Odluka da se 28. septembar promoviše i proslavi kao Međunarodni dan prava javnosti da zna doneta je na poslednjem danu konferencije o slobodi informisanja održanoj od 26. do 28. septembra u Bugarskoj.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici organizacija koje se bave slobodom informisanja iz 15 zemalja sveta- Albanije, Jermenije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Gruzije, Mađarske, Indije, Letonije, Makedonije, Meksika, Moldavije, Rumunije, Slovačke, Južne Afrike i SAD-a, kao i predstavnici međunarodnih organizacija aktivnih u oblasti slobode informisanja.

Program Access to Information od 2003. godine obeležava Međunarodni dan prava javnosti da zna dodelom godišnje nagrade „Zlatni ključ“. Ova nagrada dodeljuje se građanima, novinarima i nevladinim organizacijama koji su aktivno iskoristili svoje pravo pristupu informacijama.

Promene u Ministarstvu... RTV i RTS...