search icon Arhiva

RTV i RTS biće javne ustanove

Državna sekretarka u Ministarstvu kulture i informisanja Gordana Predić izjavila je će Radio-televizija Vojvodine i Radio-televizija Srbije prema novom Zakonu o medijima i javnim servisima nastiviti da funkcionišu kao javne ustanove. Nezavisni ekspert za medije Goran Cetinić, na Konferenciji posvećenoj strategiji razvoja RTV-a skrenuo je pažnju da državna sekretarka nije definisala šta to tačno podrazumeva, ali prema našem zakonovodstvu, javne ustave osniva Vlada Republike Srbije. Ovakvo rešenje bilo bi u velikom razilaženju sa odredbama koje EBU (Evropska radiodifuzna unija) propisuje za javne servise.

Predićeva je kazala da RTS i RTV moraju imati ravnopravan položaj i dodala da država mora da obezbedi stabilno finansiranje za oba javna medijska servisa. Prema njenim rečima nacrtima medijskih zakona predviđeno je da Vlada Srbije i Vlada Vojvodine u roku od dve godine obezbede adekvatnu zgradu za RTV, pošto je zgrada televizije potpuno uništena u NATO bombardovanju 1999. godine.

Šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Dragana Nikolić-Solomon kazala je da RTV treba da postoji zbog građana Vojvodine. Ona je ocenila da država kasni u donošenju rešenja za stabilno finansiranje javnih medijskih servisa.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić rekao je da građani plaćanjem RTV pretplate postaju deoničari javnih servisa. On je istakao da to nisu novčane deonice, već da građani treba da očekuju od javnih servisa da im prikaže kvalitetan informativni, obrazovni, kulturni, sadržaj za decu i mlade koji ni jedna komercijalna televizija ne može da im pruži.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić kazao je „Nikako da ljude ubedimo u potrebu javnog servisa“. Grujić je naglasio da se mora napraviti realan odnos između oba javna servisa u Srbiji kada je pitanju budžetsko finansiranje. On je naveo da je najveće opterećenje i dalje prevelik broj zaposlenih u RTV-u.

Generalni direktor RTV-a Srđan Mihajlović rekao je da je taj javni servis izradio Strategiju sopstvenog razvoja do 2017. godine i ocenio da je to realan period vremena u kojem ova medijska kuća može da se transformiše u moderan javni servis. Dodao je da ta strategija podrazumeva reorganizaciju, racionalizaciju i novu sistematizaciju, tehničko-tehnološko unapređenje. “Očekujemo od države Srbije i pokrajine Vojvodine da obezbede stabilno rešenje za finansiranje RTV-a i da nam pomognu da dobijemo osnovne uslove za rad”, rekao je Mihajlović i dodao da RTV očekuje da od države dobije proporcionalno jednaku pomoć kao što je dobio RTS.

 

Imamo pravo da... Mladi Srbije i...