search icon Arhiva

Jovana Zdjelarević dobitnica nagrade Novosadske novinarske škole

Novinarka iz Novog Sada Jovana Zdjelarević dobitnica je ovogodišnje nagrade Novosadske novinarske škole (NNŠ). Godišnja nagrada za sveobuhvatan angažman u oblasti novinarstva i promovisanje javnog interesa Zdjelarevićevoj je dodeljena danas na svečanom prijemu u NNŠ koja ovo priznanje dodeljuje od 2001. godine.

„Ovo mi je prva nagrada u karijeri, pa mi je svakako posebna. Međutim, ono što mi je posebno drago je činjenica da sam je dobila od organizacije koja se bavi medijima, koja prati dobre primere novinarske prakse, i koju nisam mogla na bilo koji način da prevarim“, kaže najbolja mlada novinarka Novog Sada.

Jovana Zdjelarević je diplomu novinarstva stekla na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Za vreme studija radila je kao novinarka za studentsku emisiju „Dekodiranje“ koja je bila emitovana se na Radio-televiziji Vojvodine. To je bilo njeno prvo iskustvo, trajalo je godinu dana, a uporedo sa tim je počela da radi u novosadskom Dnevniku u redakciji „Novosadske hronike“. Kratko vreme je radila i na jednoj novosadskoj radio stanici, tako da se za ovu mladu novinarku može reći da ima iskustva u sve tri vrste medija. Zdjelarevićeva je svoj rad posvetila promovisanju demokratskih vrednosti, borbi protiv ekstremne desnice i negovanju rodne ravnopravnosti.

Među laureatima Novosadske novinarske škole su danas istaknuti novinari i novinarke Novog Sada, Vojvodine i Srbije kao što su Igor Mihaljević, Maja Dragić, Žarko Bogosavljević, Asja Francisti, Dejan Stojčić, Branka Dragović, Dimitrije Vidanović i drugi.

Na Završnoj godišnjoj svečanosti predstavljene su mnogobrojne aktivnosti organizacije koja ove godine proslavlja svoj 15. rođendan. Novosadska novinarska škola uključena je u međunarodni konzorcijum za izgradnju kapaciteta i praćenje medijskih reformi u zemljama Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana.

Posebnu vrednost Novosadske novinarska škole čini stalni monitoring tim koji u kontinuitetu radi analizu medijskih sadržaja na pet jezika. Cilj istraživačke analize je podizanje profesionalnih standarda i očuvanje novinarske etike u medijima. Ove godine tim se fokusirao na emisije iz kulture na Radio-televiziji Vojvodine i lokalnim radio i televizijskim stanicama u Vojvodini. Od posebnog značaja, osim rezultata monitoringa i istraživanja, ističe se i program medijske pismenosti. Ovaj program bavi se edukacijom profesora osnovnih i srednjih škola o tehnikama konstrukcije i dekonstrukcije medijskih poruka. Profesori stečeno znanje na seminarima o kritičkom čitanju medija, tokom svojih predavanja prenose na svoje učenike. Seminar medijske pismenosti Novosadske novinarske škole do sada je pohađalo više od 300 profesora i nastavnika iz Srbije a samo u ovoj godini edukovano je njih 60. Program medijske pismenosti Novosadske novinarske škole jedini je program ove vrste koji je dobio akreditaciju Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije.

Seminar o suzbijanju... Dan u tvojim...