search icon Arhiva

Ko treba da budu saveznici novinarima u borbi za reformu medijskog sektora?

„Ko treba da budu saveznici novinarima u borbi za reformu medijskog sektora?” bilo je ključno pitanje koje je 9. jula u Domu Omladine u Beogradu u okviru javne diskusije „Kriza novinarstva kao kriza medijskog integriteta. Gde je izlaz?” postavila Jovanka Matić.

Na osnovu rezultata istraživanja medijskog integriteta, sprovedenog u okviru regionalnog projekta „Medijska opservatorija Jugoistočne Evrope”, zaključeno je da nijedna politička partija na vlasti do sada nije iskazala doslednu podršku slobodi medija.

Cilj javne diskusije bio je da se aktuelni problemi krize novinarske profesije sagledaju sa stanovišta strukturnih problema medijskog sistema Srbije i utvrde pravci delovanja medijske zajednice na deblokiranju medijske reforme, čiji početni korak treba da bude usvajanje novih medijskih zakona, obećanih Medijskom strategijom još 2011. godine.

Predstavljeno istraživanje „Značaj medijskog integriteta – Vraćanje medija i novinarstva u službu javnosti”, čije su autorke dr Jovanka Matić i prof dr Dubravka Valić Nedeljković, se bavi rizicima za medijski integritet u pet posebnih oblasti: – razvoj i primena medijske politike, struktura medijskog vlasništva, struktura medijskog finansiranja, koncept i delovanje javnog radiodifuznog servisa i profesionalne novinarske prakse.

Istraživanje je pokazalo da je najveći uticaj na oblikovanje medijske politike u protekloj deceniji imao  proces integracije Srbije u EU, i u skladu sa promenama u ovom procesu menjala se i medijska politika.

Većina medija je ekonomski neodrživa i zato ranjiva na političke i finansijske pritiske. Na siromašnom i pretrpanom, a neregulisanom i netransparentnom medijskom tržištu, najjači pritisci dolaze iz poslovnih krugova i iz političkih centara.

Mediji nemaju mehanizme da se odupru ovoj opštoj ekonomskoj zarobljenosti.

Alternativni izvori finansiranja koji su postojali 90-tih – danas ne postoje. Odgovor na pitanje zašto novinari ne mogu da izađu iz ove zamke nije u nedostatku novinarske hrabrosti, što im se često prebacuje, nego u nedostatku finansijera koji su spremni da finansiraju drugačije medije.

Moderatorka i uvodničarka na skupu bila je dr Jovanka Matić, a panelisti su bili

• dr Dubravka Valić Nedeljković, vanredna profesorka, Filozofski fakultet, Univerzitet u Novom Sadu
• Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS)
• dr Rade Veljanovski, vanredni profesor, Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu
• Snežana Milošević, generalna sekretarka Asocijacije lokalnih nezavisnih medija Local Press
• Nedim Sejdinović, predsednik izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine NDNV
• Milorad Tadić, predsednik upravnog odbora Asocijacija nezavisnih elektronskih medija ANEM

*Projekat se realizuje uz podšku Evropske komisije, a organizaciju debate podržao je EU info centar.
Istraživanje za Srbiju podržali su još i Fondacija za otvoreno društvo Srbije i Sekretarijat za kulturu i javno informisanje APV.

Orijentacija: Napred! (2013/4) Monitoring predizborne kampanje...