search icon Arhiva

Kuntić: Zakon o medijima je neoliberalna dogma

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za informisanje Kalman Kuntić oštro je danas kritikovao Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima i ocenio da on polazi od „neoliberalne dogme“ da mediji moraju ići na tržište, iako je, kako je ocenio, jasno da mediji u Srbiji ne mogu biti samoodrživi.

„Ni mejnstrim mediji ne opstaju zahvaljujući svojim sredstvima, već zahvaljujući pomoći države, baš kao što i većina privrede opstaje zahvaljujući intervencionizmu države. U okolnostima sveopšte krize ne možemo govoriti o samoodrživosti medija“, rekao je Kuntić na okruglom stolu u Skupštini Vojvodine.uefile.com

On je ocenio da je predviđeno finansiranje medija kroz projekte zapravo „neoliberalni koncept“, koji polazi od „dogme puštanja medija na tržište“.

„Ja gotovo da ne znam ni za jedan medij koji je samoodrživ i koji bez državne intervencije može da opstane, a tako ne mogu opstati ni manjinski mediji. Niko ne može objasniti kako opstaju tabloidi, a cena jednog primerka tih novina je jednaka ceni kilograma proklijalog krompira“, kazao je Kuntić.

Istraživač medija Davor Marko rekao je da je u manjinskim medijima u Srbiji primetan veliki uticaj nacionalnih saveta na njihovu uređivačku politiku, „što vodi ka političkom klijentelizmu i autocenzuri“.

On je rekao da je Radio-televizija Vojvodine dobar primer u regionu za informisanje na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica.

Na okruglom stolu je predstavljeno istraživanje „Mediji i manjine na Zapadnom Balkanu“, koje je sproveo istraživački tim Novosadske novinarske škole.

Izvor: RTV

 

Konferencije „Karika koja... Otvoren poziv na...