search icon Arhiva

Loše izveštavanje medija o korupciji

Mediji u regionu ne bave se na pravi način istraživanjem problema korupcije, pokazao je monitoring medija koji je sprovela  Novosadska novinarska škola u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

Istraživanje koje je, u okviru projekta „Interupcija korupcije“, sprovedeno u zemljama bivše Jugoslavije, pokazalo je da u Sloveniji ima najmanje korupcije i da su njihovim medijima o tome ubedljivo najviše govori, dok je u Srbiji situacija obrnuta veoma je malo takvih tekstova, a korupcije ima najviše u regionu.

Rezultati monitoringa predstvaljeni su na javnoj diskusiji „Korupcija i preduzetništvo – prepreke za uspešan biznis“, na kojoj je govorila i Višnja Baćanović, koja je rukovodila delom monitoringa. On je  istakla da je medijska praksa najviše ispolitizovana u Srbiji, gde se korupcija svodi na politički problem, na aktivnosti političkih subjekata i vlasti.

Kako je Višnja Baćanović rekla, mediji uglavnom zanemaruju problem korupcije u obrazovanju i u zdravstvu, a uočljiv je i podatak da nema slučajeva „ekskluzivnosti“, odnosno nema slučajeva da je o nekoj korupcionaškoj aferi pisao samo jedan medij.

Partner u firmi Ist sajd fajnanšl advajzari (East Side Financial Advisory) Dragan Bosiljkić ocenio je da kada mediji pišu o korupciji u Sbriji, to samo znači da je u toku određeni politički obračun.

Bosiljkić je ocenio da su u naročito teškom polozaju lokalni mediji, koji su u 95 odsto slučajeva žrtve političke manipulacije, i u kojima je „autocenzura dovedena do savršenstva“.

Prema njegovim rečima, lokalni vlastodršci koriste budžetska sredstva za disciplinovanje medija, tako što iz budžeta daju medijima novac, a zauzvrat očekuju da mediji budu poslušni.

Na skupu je govorio i izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović koji je ocenio da se politička elita u Srbiji „složila da ne poštuje Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije“, u delu koji se tiče gomilanja funkcija i sukoba interesa, što dodatno otežava borbu protiv korupcije.

Okrugli sto organizovali su Novosadska novinarska škoola i nevladina organizacija Inicijative, uz podršku Direktorata za pridruženje Evropske komisije.

Nakon javne diskusije, u Novosadskoj novinarskoj školi organizovan je trening za novinare. Novinarka TV B92 govorila je o temi postizanja objektivnosti, kao i o specifičnostima izveštavanja o korupciji i odnosu prema izvorima informacija. Autor i urednik “Potrage” Saša Leković govorio je  o korupciji u politici.

Delegation of the European Union to the Republic of Serbia under the EU funded ‘Strengthening Serbia-EU Civil Society Dialogue’ project, www.dijalog.org.rs

Pet magičnih pitanja Završen ciklus treninga...