search icon Arhiva

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

siromasi

Ujedinjene nacije proglasile su 17. oktobar za Svetski dan borbe protiv siromaštva. Cilj obeležavanja tog dana jeste širenje svesti o potrebi iskorenjivanja siromaštva u celom svetu, a naročito u zemljama u razvoju.

Strategija Vlade Republike Srbije za smanjenje siromaštva projektovala je tri osnovna pravca (cilja), među kojima je i borba protiv siromaštva i poboljšanje sistema socijalne zaštite najugroženijih društvenih grupa, pri čemu je naglašeno da je siromaštvo u RS složenije i specifičnije ne samo u odnosu na siromaštvo u razvijenim zemljama, već i u zemljama u tranziciji, a kao posledica izrazito složenih i dramatičnih, političkih i ekonomskih procesa koje je društvo RS doživelo u relativno kratkom roku (ratovi, sankcije, inflacija, agresija NATO pakta, svojinska transformacija, strukturna privredna prilagođavanja i drugo). Navedeni procesi su doveli do pojave široko rasprostranjenog siromaštva u svim društvenim grupama i socijalnim slojevima.

Republički zavod za statistiku, u podacima objavljenim u aprilu ove godine, navodi da je stopa siromastva u Srbiji 25,5 odsto, odnosno da je četvrtina građana u riziku da postane siromašna.

Rizicima od siromaštva najizloženiji su mladi od 18 do 24 godine (32,7 odsto), zatim mlađi od 18 godina (30,2 odsto), dok najnižu stopu rizika od siromaštva ima populacija starija od 65 godina (19,1 odsto).

Evropska mreža za borbu protiv siromaštva-Srbija, je u susret 17.oktobru, saopštila da I rizik od siromaštva I socijalne isključenosti imaju gotovo duplo veću stopu u Srbiji nego što je prosek za članice EU I da je 2016.godine u našoj zemlji bilo 3,6 odsto ektremno siromašnih.

„Okončati siromaštvo svuda i u svim oblicima je prvi cilj održivog razvoja, istaknut u okviru nove globalne agende za održivi razvoj UN do 2030. godine“, ističe ova Mreža povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva koji se obeležava 17. oktobra.

Autorke publikacije „Predstavljanje siromaštva u tradicionalnim i novim medijima“, Dubravka Valić Nedeljković I Jelena Kleut, navode da biti siromašan nije sramota, I da su retko siromašni najneposrednije krivi za svoj status, te bi odgovorna država trebalo da dobrim javnim politikama i učinkovitim strategijama, kao i odgovornim odlukama rešava probleme siromaštva i socijalno isključenih. Novinari imaju zadatak da na to ukažu otvarajući vrlo konkretna pitanja. Autorke zakljucuju da se o siromaštvu i socijalno isključenim, marginalizovanim grupa ne objavljuju tekstovi samo na međunarodni dan, njima posvećen- to samo nekoliko puta godišnje može biti neposredan, konkretan povod, ali problem je u tranzicijskim društvima prerastao u svakodnevnu pojavu, te se tako mora i tretirati.

Svetski dan borbe protiv siromaštva obeležava se od 1987. godine, kada se na otkrivanju spomenika posvećenog borbi protiv siromaštva u Parizu okupilo oko 100.000 ljudi.

Dan u tvojim... Održan dvodnevni seminar...