search icon Arhiva

Održan dvodnevni seminar za studente žurnalistike i novinare u okviru projekta „Debunking Disinformation“

U okviru projekta „Debunking Disinformation“, koji Novosadska novinarska škola realizuje u partnerstvu sa organizacijom „Transitions“ iz Češke, održan je edukativni seminar posvećen alatima za utvrđivanje lažnih vesti.

Seminar je održan 21. i 22. oktobra u prostorijama Novosadske novinarske škole i na njemu je učestvovalo 13 mladih novinara i studenata novinarstva i Niša, Beograda i Novog Sada.

Osnovni cilj projekta „Debunking Misinformation“ jeste da se u Srbiji izgrade lokalni kapaciteti za borbu protiv medijske propagande i dezinformacija u javnoj sferi.

U prvoj fazi projekta grupa edukatora iz Srbije, koju su činili predstavnici katedri za žurnalistiku i civilnih organizacija koje se bave profesionalizacijom medija, pohađala je četvorodnevni program zajedno sa polaznicima iz Jermenije, Gruzije, Belorusije, Slovačke, Mađarske i Češke. Trening se bavio analizom informacija na socijalnim mrežama u cilju izgradnje kapaciteta za borbu protiv medijske propagande i dezinformacija u javnoj sferi. Učesnici su upoznati sa brojnim alatima za verifikovanje izvora i tačnosti informacija koje se pojavljuju u medijima.

Edukatori koji su obučeni u Češkoj stečeno znanje preneli su svojim mladim i budućim kolegama kako bi se ono primenilo i u našoj zemlji. Učesnici su na dvodnevnim radionicama imali priliku da prođu kroz celokupan proces dekonstrukcije medijskih poruka koristeći se alatima koji su bili predstavljeni i u Pragu.

U narednom periodu učesnici seminara će uz pomoć onlajn platforme prilagođene na srpski jezik moći samostalno da dekonstruišu medijske poruke i na taj način doprinesu borbi protiv medijske propagande i dezinformacija u javnoj sferi.

Projekat je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Češke.

Međunarodni dan borbe... Pravo i pravda...