search icon Arhiva

Ministarka nauke Crne Gore otvorila je drugu fazu projekta „Ladies Diary of Change“

Ministarka nauke Crne Gore, Sanja Vlahović, svojim predavanjem o liderstvu, otvorila je seminar pod nazivom „Young Lady Leaders in Town“. Predavanje je održano u prostorijama Medijskog instituta Crne Gore, partnerske organizacije Novosadske novinarske škole na projektu „Ladies Diary of Change“.

Ministarka je istakla da je uloga lidera jeste da stvori nešto novo, nešto što još nije viđeno. Rekla je da liderstvo nije lak posao i da na mnogom pozicijama u našem regionu sede ljudi koji nisu lideri. Ona je govorila o razlikama između menadžera i lidera. „Menadžeri savršeno rade svoj posao, organizuju i sprovode ali lideri su ti koji osim toga motivišu svoj tim i usmeravaju ljude u pravom smeru“ rekla je Vlahovićeva. Pozvala se na definiciju da je liderstvo kao i lepota; teško ga je definisati ali znaš da ga prepoznaš kad ga vidiš.

Ovo je drugi po redu seminar u okviru internacionalnog projekta koji Novinarska škola sprovodi uz podršku Evropske komisije.

Srednjoškolke i njihove profesorice kao učesnice prolaziće kroz edukacije o važnosti ženskog aktivizma. One će prisustvovati predavanjima, radionicama i treninzima na kojima će učiti o pisanju i implementaciji projekta, vođenju medijske kampanje, izveštavanju, i sl. Osim toga, učesnice će posetiti Parlament Crne Gore, Kancelariju za rodnu ravnopravnost kao i nevladine organizacije „Juventas“ i „Centar za građansko obrazovanje“.

Projekat ima cilj da omogući mladim ženama sa teritorije Srbije, Kosova i Crne Gore da uz podršku primera dobre prakse u Grčkoj, nauče kako da učestvuju u političkom i društvenom životu svojih zajednica, koristeći veštine potrebne za pretvaranje sopstvenih ideja u konkretne inicijative.

Učesnice projekta su 18 srednjoškolki koje će se tokom projekta pripremiti za aktivno učešće u procesu donošenja odluka, mirovnom dijalogu i procesu pomirenja u regionu.

Partnerske organizacije na projektu jesu: ženska asocijacija „Aureola“ iz Prištine, grčka fondacija za evropsku i spoljnu politiku „ELIAMEP“ iz Atine i Medijski institut Crne Gore iz Podgorice.

 

Rezultati predizbornog monitoringa... Poseta crnogorskim institucijama...