search icon Arhiva

Poseta crnogorskim institucijama u okviru projekta „Ladies Diary of Change“

Tokom drugog dana seminara u Podgorici, u okviru internacionalnog projekta „Ladies Diary of Change“, učesnice su posetile Skupštinu Crne Gore, Kancelariju za rodnu ravnopravnost kao i nevladine organizacije „Centar za građansko obrazovanje“ i „Juventas“.

U Skupštini Crne Gore učesnice su posetile sale u kojima se održavaju sednice. Predstavljen im je rad crnogorskog parlamenta sa osvrtom na uključenost žena u politiku. Učesnice su imale priliku da se upoznaju sa organizacijom i strukturom Skupštine Crne Gore, njenim nadležnostima i načinom funkcionisanja. Posebno ih je zanimalo pitanje zastupljenosti žena u sadašnjem sazivu Skupštine jer kako im je rečeno od ukupno 81 člana parlamenta svega 11 čine žene. Ono što se trenutno dešava jeste pritisak koji javnos vrši na političare kako bi se promenio dosadašnji Zakon o izboru narodnih poslanika i uveo sistem kvota. Time bi se obezbedio minimum od 30% poslanica u parlamentu.

Predstavnica Kancelarije za rodnu ravnopravnost, Irena Bošković govorila je o trenutnom položaju žena u Crnoj Gori. Ona je rekla da se tradicija konzervativnog društva teško menja i da je položaj kako žena tako i drugih ranjivih grupa, vrlo nepovoljan ali da mnoge nevladine organizacije u saradnji sa Kancelarijom za rodnu ravnopravnost rade na tome da se ova situacija popravi. Boškovićeva je istakla važnost korišćenja rodno senzitivnog jezika. Rekla je da na žalost u Crnoj Gori postoji veliki broj žena koje odbijaju da koriste senzibilan jezik a razlog za to vidi u nedovoljnoj informisanosti i pogrešnoj percepciji. „Upotreba rodno senzitivnog jezika doprinosi podizanju svesti o ravnopravnosti žena i muškaraca“ istakla je Boškovićeva.

Tokom posete nevladinim organizacijama „Centar za građansko obrazovanje“ i „Juventas“ učesnice seminara upoznale su se sa različitim programima koje ove organizacije sprovode.

Projekat pod nazivom „Ladies Diary of Change“ čiji je nosilac Novosadska novinarska škola, podržan je od strane Evropske komisije. Partneri Novinarske škole su Medijski institut Crne Gore, Ženska asocijacija „Aureola“ iz Prištine i Grčke fondacije za evropsku i međunarodnu politiku – ELIAMEP.

 

Ministarka nauke Crne... Završen seminar u...