search icon Arhiva

Monitoring izbora članova saveta nacionalnih manjina (2018)

Period realizacije: oktobar – novembar 2018.
Donator: Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama
Koordinatorka: Valentina Sigeti

Projekat „Monitoring izbora članova saveta nacionalnih manjina“ obuhvatio je monitoring medija, odnosno kvantitativno-kvalitativnu analizu medijskih sadržaja u vreme izborne kampanje za izbor članova saveta nacionalnih manjina sa ciljem da se utvrdi koliko i kako mediji doprinose informisanju i afirmaciji nacionalnih manjina za izlazak na izbore, kako izveštavaju o izborima za nacionalne savete tokom izborne kampanje i koje su karakteristike medijskog tretmana predstavnika nacionalnih manjina u kampanji.

Od oktobra do novembra 2018. godine Novosadska novinarska škola sa saradnicima analizirala je sadržaj o izborima za savete nacionalnih manjina u pet manjinskih medija čiji su osnivači upravo saveti nacionalnih manjina i to na mađarskom jeziku (u listu „Mađar So“), slovačkom („Hlas ljudu“), rumunskom („Libertatea“), rusinskom („Ruske slovo“) i hrvatskom („Hrvatska riječ“). Rezultati monitoringa navedenih medija prezentovani su u Komparativnom izveštaju „Monitoring izbora članova saveta nacionalnih manjina: Koga su mediji na jezicima manjina izabrali?“ koji je moguće pronaći ovde.

U publikaciji predstavljene su i preporuke medijima kako da unaprede izveštavanje o izborima za nacionalne savete.

Istraživanje je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

Novosadska novinarska škola... Debata „Mediji (ni)su...