search icon Arhiva

Neophodan transparentan proces privatizacije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine se već duži period zalaže za izlazak države iz medija, definisanje javnog interesa i sufinansiranje medijskih sadržaja (od strane vlasti na svim nivoima) u skladu sa javnim interesom kroz rad nezavisnih komisija. Izlazak države iz medija definisan je i Medijskom strategijom, tako da su novi medijski zakoni zapravao deo sprovođenja Strategije koja je usvojena u septembru 2011. godine.

Iako postoje kontroverze u javnosti, stav NDNV-a je da povlačenje države iz vlasništva, odnosno privatizacija medija, može doprineti kvalitetnijem informisanju, ali samo pod uslovom da se proces privatizacije sprovede transparentno uz strogo poštovanje zakona. NDNV smatra da su novinari najbolji vlasnici medija, i najveći garant njihove profesionalnosti, pa podstiče zaposlene u medijima da preuzmu odgovornost i uzmu medij u svoje ruke. Tim pre jer je zakonom predviđeno da će vlasnički udeo automatski biti prenet na zaposlene u medijima ukoliko privatizacija ne bude uspešna.

Vrlo je bitno da nevladine organizacije prate proces sprovođenja zakona i da ne dozvole da stranački tajkuni pokupuju medije. Takođe je bitno insistirati da država na svim nivoima zadrži nivo finansiranja medija ili čak poveća, odnosno da shvati da izlazak države iz vlasništva ne znači i prestanak odgovornosti za informisanje. A odgovornost republike, pokrajine i lokalnih samouprava u sferi informisanja definisana je novim Zakonom o javnom informisanju i medijima. Dakle, svi zajedno moramo se izboriti da novac koji se do sada izdvajao za informisanje na svim nivoima i u svim oblicima (od konkursa, preko ugovornog finansiranja do finansiranja javnih preduzeća koja se bave informisanjem) ostane u medijima i da se pravednije raspoređuje u korist građana, odnosno javnog interesa.

Nedim Sejdinović, predsednik IO NDNV-a

Reakcije na nove... Poziv za mlade...