search icon Arhiva

Reakcije na nove medijske zakone

Nakon šest godina, Skupština Republike Srbije donela je u subotu, 2. avgusta set novih medijskih zakona. Prema rečima ministra za kulturu i informisanje Ivana Tasovca, cilj donošenja ovih zakona bio je dobijanje okvira za daleko kvalitetnije informisanje građana uz stvaranje boljih uslova za rad medija i novinara.

Poslanici su usvojili Predlog zakona o javnom informisanju i medijima, kao krovni zakon, Predlog zakona o javnim medijskim servisima i Predlog zakona o elektronskim medijima. Ministar je naglasio da prema novom Zakonu država izlazi iz vlasništva u medijima, što bi trebalo da se ostvari do 1. jula iduće godine, da se uspostavlja transparentnost vlasničke strukture i definiše javni interes u oblasti javnog informisanja, kao i da je predviđena zaštita medijskog pluralizma.

Komentari javnosti su podeljeni. Sindikat novinara Srbije i Koalicija zaposlenih u medijima zatražili su danas od predsednika Tomislava Nikolića da ne potpiše medijske zakone jer su oni, kako se navodi u pismu, u suprotnosti sa Ustavom, Medijskom strategijom i evropskom praksom, i jer diskriminišu građane.

Šef poslanične grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović tokom svog obraćanja u skupštini pitao je ministra Tasovca da li ima neku poruku za one koji su do sada redovno plaćali TV pretplatu, pošto je Zakonom o javnim medijskim servisima predviđeno njeno ukidanje, a sankcija za one koji je nisu plaćali ne postoji.

Stefanović je naglasio i da ne veruje da je Evropska komisija tražila od Vlade Srbije da ukine lokalne i regionalne javne servise i ukazao da će ti mediji biti ugašeni, novinari ostati bez posla, a građani bez informisanja o lokalnim temama.

Govoreći o Republičkoj-radiodifuznoj agenciji, šef demokrata u parlamentu je ocenio da je „ona nagrižena korupcijom, da ima prevelika ovlašćenja“ i kao propust naveo to što Predlog zakona o elektronskim medijima ne precizira da član Saveta RRA ne može biti onaj ko je osuđivan.
On je uveren da će vlada apsolutno da kontroliše medije i raditi kao i do sada i da i ubuduće neće biti opozicije.

S druge strane šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da će usvajanje seta medijskih zakona biti veliki pomak u usaglašavanju sa evropskim standardima najavljujući da će uskoro biti poznat izveštaj Evropske komisije o skriningu poglavlja 10 koje se odnosi na medijsku sferu. On je na svom tviter nalogu (@DavenportEUSrb) napisao „#srbijamediji Srbija konačno dobila novo medijsko zakonodavstvo u skladu sa evropskim trendovima. Čestitam!“ i „Novim medijskim zakonima državna sredstva će kroz projekte biti dostupna svim medijima u Srbiji.#srbijamediji.“

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozdravlja usvajanje predloga seta medijskih zakona ali, još jednom, protestuje zbog toga što će oni biti upućeni u Narodnu skupštinu po hitnom postupku. Budući da ne postoji nijedan od razloga za hitan postupak, NUNS smatra da se na ovaj način Vlada Srbije ne ostavlja dovoljno vremena da poslanici i zainteresovana javnost upoznaju sa rešenjima iz predloga Zakona o javnom informisanju, Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnim servisima.

UNS je istakao da Zakonom o javnom informisanju i medijima nije propisan minimum izdvajanja novca iz budžeta za projektno finansiranje javnog interesa u oblasti informisanja. „Ukoliko na vreme ne bude određen minimalan iznos novca za finansiranje javnog interesa, preti opasnost od zloupotrebe Zakona o javnom informisanju i medijima jer će lokalne vlasti imati jak ucenjivački potencijal na medije”, ocenio je UNS.

Generalni direktor Radio-televizije Vojvodine (RTV) Srđan Mihajlović rekao je da očekuje stabilno finansiranje RTV-a i da se nada da će biti obezbeđena sredstva i za novu zgradu te televizije. On je u izjavi za RTV pozdravio donošenje novog seta medijskih zakona koji je pre nekoliko dana usvojla Skupština Srbije.

Monitoring predizborne kampanje... Neophodan transparentan proces...