search icon Arhiva

Novinari i urednici u studijskoj poseti medijima u Pragu

Novinari iz Srbije, Severne Makedonije i sa Kosova bili su na studijskoj poseti medijskim redakcijama u Pragu od 13. do 16. juna u okviru regionalnog projekta „SNAŽNI – Za medije bez mržnje i dezinformacija“ koji Novosadska novinarska škola sprovodi kao partnerska organizacija u Srbiji. Cilj je bio osnaživanje reakcija medija na dezinformacije i govor mržnje.

Učesnici iz Srbije bili su novinari i urednici redakcija O radija Radio-televizije Vojvodine i fact-checking portala FakeNews Tragač koji su se tokom posete sastali sa kolegama iz nedeljnika RESPEKT, dnevnog lista Hospodářské noviny, radijskog javnog servisa Český rozhlas i Radija slobodna Evropa. Teme razgovora odnosile su se pre svega na uređivačku politiku i praksu odlučivanja, suočavanje sa problemima govora mržnje i dezinformacija kao i izgradnja odnosa sa publikom.

Svi mediji koje su učesnici posetili imaju veliki auditorijum. Primera radi, dnevne novine se štampaju u tiražu od oko 30 hiljada primeraka na dan dok u redakciju radija koja se bavi fact-checkingom stigne preko 50 prijava građana na različite lažne vesti iz medija ili sa društvenih mreža.

 

Balkan Balkancima –... Otvoren Medijski lavirint