search icon Arhiva

Otvoren Medijski lavirint

Medijski lavirint, interaktivni poligon za edukaciju o medijskim manipulacijama i dezinformacijama, otvoren je sinoć u Novom Sadu u Kreativnom distriktu, a građani će ovu izložbenu instalaciju moći da posete sve do 21. jula.

Foto: Tibor Varga

Spoljni zid lavirinta predstavlja svojevrsni izložbeni, edukativni prostor koji na duhovit način, koristeći estetiku stripa, građane i građanke upoznaje sa fenomenima kao što su lažne vesti, klikbejt naslovi, informacioni baloni, pseudodubokoumni verbalizam i sl. Ovoj komponenti lavirinta mogu da pristupe svi građani i posetioci Kreativnog distrikta, čak i ukoliko ne žele da uđu u sam lavirint.

Od učesnika koji će želeti da prođu kroz sam lavirint, s ciljem da što pre pronađu pravi izlaz, očekuje se da nakon što pogledaju izložbeni deo na spoljnim zidovima, uđu u unutrašnjost gde će na raskršćima biti postavljeni zadaci koji će ih usmeravati na pravi put ili ćorsokak. Samo istinite i tačne informacije vodiće ka izlazu lavirinta.

U saradnji sa timom Novosadske novinarske škole, spoljni zid lavirinta kreirala je etablirana ilustratorka i dizajnerka Olivera Popović, poznata i kao Oli Popins, dok je na izradi konstrukcije i dizajnu unutrašnjojsti zajedno sa novinarima i ekspertima iz NNŠ radio umetnički kolektiv Karkatag koji stvara inovativne mašine, instalacije i automate koristeći modernu tehnologiju, industrijske materijale, električne alate uvek stavljajući interakciju sa publikom ili običnim prolaznicima u prvi plan.

Foto: Tibor Varga

Za građane koji žene da prođu kroz samu konstrukciju i pronađu izlaz, vrata lavirinta su otvorena tokom dana, svakog dana do 21. jula.

Ova instalacija veličine 10 puta 10 metara deo je projekta Novosadske novinarske škole koji realizuje uz podršku Evropske prestonice kulture.

Novinari i urednici... Izbori na mrežama...