search icon Arhiva

Novinarska etika: Stare dileme i novi izazovi

„Novinarska etika: Stare dileme i novi izazovi“ naziv je sastanka koji je početkom septembra održan na Ohridu, a koji je omogućio medijskim profesionalcima iz regiona da razmene iskustva i razgovaraju o novim etičkim izazovima i starim dilemama u profesiji.

Izveštavanje o samoubistvu i femicidu, interni etički kodeksi, regionalni i globalni profesionalni izazovi i etička komunikacija sa publikom bili su među temama koje su razmatrala 29 urednika i predstavnika medijskih organizacija civilnog društva.

Ognen Janeski, urednik i voditelj na TV24 iz Severne Makedonije veštačka inteligencija uskoro uticati i na redefinisanje uloge urednika u medijima ali istovremeno naglašava i važnost iskustva u novinarstvu.

„Mi transformišemo medije i novinarstvo, i dok to radimo, treba da imamo na umu sve što možemo naučiti od starijih i iskusnijih, a to su obično urednici“, kaže Janeski.

Urednici bi trebalo da vode i pomognu mladim novinarima i drugim kolegama u redakcijama kako bi obezbedili kvalitet novinarskog proizvoda. To bi trebalo da bude uloga urednika, a ne maltretiranje i pretvaranje da su bolji od drugih, smatra novinarka i urednica Žarka Radoja iz Srbije.

„Iz nekih prethodnih iskustava mogu reći da veliki broj urednika primenjuje politike kompanije i nadređenih. To je ozbiljan problem jer dovodi do samocenzure, pa čak i otvorene cenzure“, ističe Radoja, koja je bila među govornicima na Forumu urednika.

Jedna od tema razmatranih tokom događaja bila je važnost etičkih kodeksa za današnje novinarstvo, posebno internih mehanizama samoregulacije stvorenih unutar medijskih organizacija. Lufti Derviši, urednik i trener istraživačkog novinarstva koji zagovara unapređenje etičkih standarda u albanskim medijima, bio je među učesnicima Foruma urednika. On smatra da su etički kodeksi još više dobijaju na važnosti u doba interneta i digitalne ere.

„Kada izveštavate o skandalima, nesrećama, katastrofama, zemljotresima, samoubistvima, femicidu ili masovnim ubistvima, najbolji vodič novinarima je etički kodeks. Kako biti profesionalniji prilikom izveštavanja o priči o kojoj će pisati svako – morate se istaći. Jedini način da se istaknete iz digitalne gomile je da budete profesionalniji, a jedini način da postanete profesionalniji je da se usudite, poštujete i primenjujete etički kodeks“, kaže Derviši.

 

Forum urednika u Ohridu bio je drugi susret regionalnih urednika koji su organizovali SEENPM i partneri sa Zapadnog Balkana. Ove godine, sastanak je održan kao deo projekta Osnaživanje novinarstva na Zapadnom Balkanu koji sprovodi SEENPM u partnerstvu s Transitions, BIRN Kosovo i članovima SEENPM-a: Mediacentar Sarajevo, Crnogorski medijski institut, Albanian Media Institute, Novosadska novinarska škola i Makedonski institut za medije. Projekat podržava Nacionalni fond za demokratiju (NED).

У медијској сфери... Ostarela planeta -...