search icon Arhiva

Osnaživanje novinarstva na Zapadnom Balkanu

National Endowment for Democracy, oktobar 2020. – septembar 2024.

Osnovni cilj: Unaprediti dostupnost ali i potražnju javnosti za visokokvalitetnim vestima i informacijama o ključnim društvenim pitanjima i dešavanjima na Zapadnom Balkanu u cilju osnaživanja otpornosti i jačanja profesionalizma novinarstva. 

 

Specifični ciljevi: 

Da doprinese unapređenju medijske pismenosti u regionu aktivnostima koje se delom zasnivaju na javnom uvažavanju profesionalnog novinarstva tokom “infodemije” koja prati krizu izazvanu korona virusom, uz angažovanje ključnih aktera u  informisanju (urednici, novinari, medijski regulatori i samoregulatori, zdravstveni radnici, državni službenici, aktivisti civilnog društva, prosvetni radnici) kao i građana u nastojanju da se što potpunije iskoriste naučene lekcije iz ove krize. 

Da omogući novinarima i studentima novinarstva da unaprede svoje veštine izveštavanja putem niza obuka i konsultacija, te da stečene veštine i primene objavljujući značajan broj medijskih sadržaja. 

Da se oživi medijska kritika kao novinarska disciplina i sredstvo za generisanje kritičkog diskursa o medijskim sadržajima

 

Partneri: Transiton online i The South East European Network for Professionalization of Media (SEENPM)

Fake News Tragač... Poziv na konferenciju...