search icon Arhiva

Novosadska novinarska škola proslavila 20. godišnjicu osnivanja

Novosadska novinarska škola obeležila je u utorak, 20. decembra, veliki jubilej – 20. godišnjicu osnivanja.

Tom prilikom prikazan je dokumentarni film o istorijatu škole, a dodeljena je i tradicionalna Godišnja nagrada najboljem mladom novosadskom novinaru / novinarki, koja je ove godine pripala Radmili Leovac.

Dubravka Valić Nedeljković i Mirjana Pušin, osnivačice Novosadske novinarske škole, prisetile su se 1996. godine, kada je organizacija osnovana sa idejom da se podstakne profesionalizacija tada prilično tmurne medijske scene.

„Te 1996. godine nastalo je mnogo štampanih i elektronskih medija, što je istovremeno predstavljalo medijski bum, ali i medijski haos koji je trebalo srediti“, rekla je Mirjana Pušin. Kroz studijske programe NNŠ prošle su desetine mladih ljudi, od kojih su mnogi u međuvremenu postali velika imena u svetu novinarstva.

Tokom proteklih 20 godina, „suštinski se menjala samo geografija, konteksti, metode, akteri, edukatori, participanti i korisnici, ali je cilj ostao isti – a to je podizanje profesionalnih standarda u medijskoj sferi“, navela je dr Dubravka Valić Nedeljković, podsetivši na reči Norberta Vinera, da je „samo informisan čovek delatan“.

Ovim povodom je u produkciji NNŠ nastao i kratki dokumentarni film, koji je skrenuo pažnju na neke od najznačajnijih projekata Škole, ali i na njene saradnike, studente, predavače i prijatelje.

Priče za svaki... Kandidatkinje (2016)