search icon Arhiva

Objavljena knjiga o stanju medijskog sistema u regionu

Knjiga pod nazivom „Media integrity matters – Reclaiming pubic service values in media and journalism“ koja obuhvata rezultate istraživanja u okviru projekta „SEE Media Observatory“ objavljena je i može se pronači na internetu. Istraživanje koje je sprovedeno u periodu između jula 2013. i februara 2014. godine, mapira prepreke demokratskog razvoja medijskih sistema u zemljama Jugoistočne Evrope i prepoznaje obrasce korupcionih odnosa i radnji u izgradnji medijskih politika, medijskog vlasništva i finansiranja, javnih servisa i novinarstva kao profesije. Ova knjiga uvodi koncept medijskog integriteta kojim označava one vrednosti u medijima i novinarstvu koje im omogućavaju da služe javnom interesu. Istraživanjem predstavljenim u ovoj knjizi obuhvaćeno je pet zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija i Srbija.

Ova knjiga i projekat „SEE Media Observatory“ zasnovani su na osnovu prethodnih istraživanja i zagovaračkih aktivnosti u okviru SEENPM mreže, posebno na istraživanju i knjizi iz 2003/2004. godine o medijskom vlasništvu i njegovom uticaju na nezavisnost i pluralizam medija. Zapravo, istraživanje predstavljeno u ovoj knjizi predstavlja elaboraciju stanja iz 2013/2014. godine, stanja „posle deset godina”. Neki od istraživača učestvovali su u oba istraživanja. Kako bi ukazali na vezu između dva istraživanja koristili smo i isti dizajn regionalne knjige.

Sa ovim istraživanjem i knjigom, „Media integrity matters – Reclaiming pubic service values in media and journalism“, približava se cilju da se obezbedi regionalni instrument za istraživanje i monitoring medija, kao i regionalni okvir za rasprave, konsultacije i koalicije među ključnim akterima koji teže da informišu o procesu medijskih reformi i da na njega utiču.

Izveštaji u ovoj knjizi i trud uložen u njihovu pripremu i predstavljanje počivaju na uverenju da je medijski integritet zaista važan. Vrednosti u medijima i novinarstvu koje im omogućavaju da služe javnom interesu su ugrožene, stoga ih treba pratiti i štititi.

Knjigu možete preuzeti sa veb-sajta SEE Media Observatory: link.

Ja govorim u... Orijentacija: Napred! (2013/4)