search icon Arhiva

#OdGovor: Migranti i izbeglice

Prvo su ubijene činjenice.

Migranti kradu. Napadaju devojke, siluju, ubijaju. Oni su tu da islamizuju Srbiju. Dok oni kradu i napadaju, siluju i ubijaju, i islamizuju dapače, država im obezbeđuje hiljade evra pomoći mesečno, useljava ih u prazne kuće i dodeljuje im državljanstvo.

Da bismo saznali sve ovo, još od 2015. godine, morali smo da ignorišemo tradicionalne medije koji su o migrantskom pitanju izveštavali najčešće neutralno i pristojno i da zaronimo u kloaku društvenih mreža.

U tom socijalnom brlogu aletrnativne činjenice obično obezbeđuju fantomski izvori kao što je tetkine drugarice muž čija ćerka radi u Socijalnoj službi ili komšijina rođaka iz Svrljiga koja pije kafu sa šurnjajom jednog inspektora ili čuvena Slavica iz Bajmoka koja je sve lično videla. Te, stotinama puta prenete, laži, filovane novim fantastičnim detaljima, širile su se poput šumskih požara sve dok nisu postale alternativna istina koju više niko nije u stanju da demantuje.

A, zatim je umrla verodostojnost.

Čak i najuplašeniji nepoznavalac stvarnosti smeštene izvan njegovog ličnog mikrokosmosa, spreman je da preispita takve izvore. Međutim, njima su „verodostojnost“ dale političke partije. Zajahavši taj, na društvenim mrežama stvoren, talas dezinformacija i lažnih vesti partije poput: Dosta je bilo, Dveri, Saveza vojvođanskih Mađara, kao i brojnih ultra-desničarskih organizacija, kreirale su antimigrantske politike, neprestano pothranjujući strahove građana.

Taj makijavelistički pristup dnevnoj politici doneo im je nekoliko procenata podrške više, ali je u stvarnosti načinio daleko veću štetu migrantima i svima koji su pokušavali da im pomognu.

Apeli, zvanični izveštaji policije, nevladinih organizacija, razobličavanje lažnih vesti na nekoliko profesionalnih portala, nisu mnogo vredeli. Fantastične priče iz lokalnih sredina u kojima se nalaze izbeglički kampovi ljudima prihvatljivije zvuče nego zvaničan podatak iz MUP-a po kojem je su u 2020. godini ubijene 22 žene, nijedna rukom migranta.

Podatak da su migranti u 2018. godini napravili oko 110 krivičnih dela (mahom međusobnih tuča, manjih krađa i sličnih incidenata) niko nije ni pokušavao da uporedi sa 92.000 krivičnih dela koje su počinili građani Srbije. Lažnu vest da Srbija planira da smesti 600.000 izbeglica na svojoj teritoriji nije uspela da demantuje činjenica da su svega 292 osobe zatražile azil kod nas, a da je on odobren za 24 migranta.

Na kraju je lažima podlegla i empatija.

Migranti su društvena grupa koja danas u Srbiji izaziva najmanje razumevanja u opštoj populaciji. O njima se, ujedno i najmanje zna. Česta su meta napada ekstremista i imaju ubedljivo najmanje prava dok žive u ubedljivo najgorim uslovima.

Kombinacijom lažnih vesti, šovinizma i ksenofobije i delovanja nacionalističkih stranaka i pokreta svedeni su na nivo grupe od koje se zazire.

Za njihovu ljudsku dimenziju, tragična svedočenja, ratne gubitke, za sve muke koje preživljavaju na izbegličkoj ruti, većinsko stanovništvo kao da je izgubilo svako saosećanje.

 

Petar Klaić

 

#dostajemržnje #noplace4hate @od_govor_rs


 

Tekst je objavljen u sklopu projekta (Od)govor. Projekat podržava Evropska unija. Za sadržaj projekta isključivo su odgovorni izdavač i autor. Sadržaj ne odražava nužno stavove EU.

#OdGovor: Osobe sa... #OdGovor: Novinarke