search icon Arhiva

Održan trening: Napredne tehnike za proveru informacija

Dvodnevni trening o naprednim tehnikama za proveru informacija održan je u protekla dva dana u prostorijama Novosadske novinarske škole. Učesnici treninga su bili novinari redakcije FakeNews Tragača, kao i novinari drugih medija i studenti novinarstva.

Tokom dva dana, učesnici su učili o pretrazi otvorenih baza podataka i načinima na koje se te veštine mogu upotrebiti prilikom provere dezinformacija. Takođe, upoznati su i sa najnovijim alatima i trendovima u fekt čekingu. Drugod dana treninga, obuka je držana od strane renomiranog istraživača Jurija van der Vajdea koji je radio za BBC i druge velike novinske kuće. Uz njegovu pomoć, polaznici treninga su savladali tehnike provere istinitosti fotografija i geolokaciranja slika. Pokazani su im načini kako da prate poreklo digitalne informacije ako na raspolaganju nemaju puno tragova.

Trening je održan u sklopu projekta „Razotrivanje dezinformaija u Jugoistočnoj Evropi“ uz podršku NED (National Endowment for Democracy), a koji za cilj ima unapređenje kvaliteta medijskog izveštavanja.

Okrugli sto posvećen... Religija u etru...