search icon Arhiva

Održan Trening o analizi i fektčekingu rodnih dezinformacija

Novosadska novinarska škola (NNŠ) održala je 15. i 16. marta u Novom Sadu Trening o analizi i fetkčekingu rodnih dezinformacija za 16 novinara i studenata novinarstva širom Srbije.

Trenerski tim činili su novinari koji su iskusni u polju dekonstrukcije dezinformacija i rodnom izveštavanju – Tamara Srijemac sa Radija Novi Sad i članica grupe Novinarke protiv nasilja, kao i Jelena Jovović i Ivan Subotić iz FakeNews Tragača.

Teme koje su bile pokrivene treningom su: osnovna znanja o rodno senzitivnom novinarstvu, izveštavanje o rodnim temama, izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju, uvod u fektčeking, strategije manipulisanja, alati za utvrđivanje činjenica, dezinformacije i veštačka inteligencija, informacioni poremećaji, propaganda, rodne dezinformacije.

Učesnici treninga će nakon edukacije primeniti naučeno i uz mentorisanje tima NNŠ-a napisati studije slučaja o rodnim dezinformacijama u medijima koje će biti objavljene na sajtu Novosadske novinarske škole u narednom periodu.

Trening se organizovao kao deo projekta „Ravnopravno i istinito: dekonstruisanje rodnih dezinformacija u medijima” koji realizuje Novosadska novinarska škola a u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS i Ambasade SAD već isključivo autora.

Međunarodni dan žena Napredak je moguć...