search icon Arhiva

Održana prva javna rasprava o dva medijska zakona

Tokom jučerašnje javne rasprave u novosadskom Studiju M, predstavljeni su nacrti Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnim medijskim servisima. Pomoćnik ministra kulture i informisanja Saša Mirković najavio je da će se ova dva zakona zajedno sa krovnim Zakonom o javnom informisanju naći u Vladi u narednih nekoliko meseci.

Državna sekretarka u Ministarstvu kulture i informisanja Gordana Predić objasnila je proces donošenja ovih zakona

-Nacrti zakona idu posle javne rasprave u ministarstva na mišljenje, potom u Brisel, nakon čega će biti upućeni na Vladu – rekla je Predićeva.

Prema njenim rečima ta procedura će trajati dve ili tri nedelje posle rasprave, te da se nada kako će Vlada o njima da raspravlja već krajem novembra.

Što se tiče finansiranja javnih servisa Mirković je rekao da je ministarstvu dostavljen Nacrt zakona o javnim servisima, prema kome bi se Radio-televizija Srbije i Radio televizija Vojvodine u naredne dve godine  finansirale iz republičkog budžeta, ali da je to za sada samo predlog.

-I sami znate da je Vlada Srbije predložila neke ekonomske mere zbog racionalizacije finansijskog poslovanja i ušteda u javnom sektoru, tako da će se u tom smislu videti da li treba ići na potpuno budžetsko finansiranje ili na neki kombinovani model, gde će se pretplata zadržati u nekom vidu- dodao je Mirković.

On je istakao da to što se u Nacrtu zakona o javnim servisima predviđa da budžetsko finansiranje traje samo dve godine, ne isključuje mogućnost da budu doneseni i neki drugi vremenski okviri, koji će biti usklađeni sa modelom finansiranja.

Neustavno je da... Nema dobrih argumenata...