search icon Arhiva

Oformljena Komisija za istragu ubistva novinara

Na prvom sastanku Komisije za razmatranje činjenica do kojih se došlo u istragama koje su vođene povodom ubistva novinara Milana Pantića, Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije doneta je odluka da se Vladi predloži proširenje mandata na istragu u vezi sa pogibijom radnika Radio televizije Srbije u Nato bombardovanju 1999. Godine. Predlog za formiranje Komisije na inicijativu Aleksandra Vučića usvojen je na sednici Vlade 24. januara 2013 godine.

Predsednik Komisije Veran Matić na prvom sastanaku, održanog 28. januara, rekao je da je obaveza Komisije da udruži snage i ostvare ove ciljeve. – Svi podaci će biti prikupljeni na jednom mestu, da bismo mogli da utvrdimo gde je došlo do propusta i sve će biti dostupno javnosti – rekao je  Matić, a preneo Tanjug.

Osim Verana Matića, za članove Komisije imenovani su novinari Branislav Jovanović, Ljiljana Smajlović i Vesna Mališić. Osim nih komisiju čine i direktor policije Milorad Veljović, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Rodoljub Milović i Slaviša Softić, kao i predstavnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Željko Rašeta, Ivica Petrović i Nebojša Vujičić.

Međutim, urednica NIN-a Vesna Malešić podnela je ostavku pre prvog sastanka Komisije, a zameniće je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović, objavljeno je u “Blicu”. Malešićeva je rekla da nije želela da bude u komisiji koju je formirala Vlada sa ljudima iz MUP-a i BIA-e, koji su bili dužni da otkriju ubice novinara, preneo je “Blic”.

U saopštenju, sekretarijat NUNS-a kaže da veruju da će Komisija doći do saznanja, ne samo ko su bili neposredni izvršioci ovih gnusnih zločina, već da će se saznati i imena nalogodavca. Takođe, napominju da bi bilo izuzetno važno ukoliko bi Komisija u svom radu došla i do saznanja da li je bilo opstrukcije istrage u slučajevima ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantelića

Komisija ima mandat od dve godine, koji je moguće produžiti ukoliko ne bude dovoljno učinjeno. Motivi za sve tri smrti, prema policijskim indicijama i saznanjima, kriju se u tekstovima koje su ova tri vrsna novinara pisala i objavljivala.

Milan Pantić ubijen je s leđa, 11. juna 2001. godine, u hodniku zgrade gde je živeo, dok se vraćao iz prodavnice. Udaren je teškim predmetom u potiljak i na mestu usmrćen.

Smrt novinarke Dade Vujasinović prvobitno je okarakterisana kao samoubistvo iz lovačke puške. Njeno telo pronađeno je 8. aprila 1994. godine u stanu u Novom Beogradu. Tužilaštvo 2009. godine je  njenu smrt prekvalifikovalo u ubistvo.

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. Aprila 1999. Godine. Dvojica maskiranih ljudi prišla su mu s leđa i pucali direktno u glavu u haustoru zgrade u kojoj je živeo.

Dunja Grbin

South East European... Situacija u medijima...