search icon Arhiva

Situacija u medijima gotovo identična onoj iz devedesetih

U organizaciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine, 11. februara je održan okrugli sto o temi „Povratak u devedesete – medijske slobode i politika nasilja.“ Na skupu su govorili Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje, zatim Dragana Solomon Nikolić, šefica Medijskog odeljenja OEBS-a u Srbiji, Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Sanda Savić, programska direktorka RTV-a i Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Uvodničari su otvorili pitanja mogućnosti medija u Srbiji da zaštite medijske slobode, profesionalno novinarstvo i da se odupru govoru mržnje. Jedna od glavnih tema bila je i bezbednost i život novinara kao pojedinca zbog različitih političkih stavova ili etničke, verske, seksualne pripadnosti.

„U poslednjih nekoliko nedelja pristižu vesti da je Vlada osnovala Komisiju čija je dužnost da reši do sada nerešene slučajeve ubistava novinara, što predstavlja pozitivan pomak kao i činjenica da se veoma brzo procesuiraju dosadašnji napadi na novinare,“ rekla je Solomon Nikolić. Na pitanje da li je danas situacija u medijima ista kao i devedesetih, ona smatra da je  naglašena politizacija medija i da zbog situacije u kojoj mediji nisu ekonomski nezavisni, medijski sadržaji moraju biti pod raznim uticajima. „Trenutno u Ministarstvu kulture postoje dve radne grupe koje se isključivo bave izradom dva zakona koji će uskoro biti predmet javne debate i koji će određivati kako će javnost biti informisana. To su Zakon o elektronskim medijima i Zakon o javnom informisanju,“ dodala je Solomon Nikolić.

Prema izveštaju Reportera bez granica, Srbija je napredovala kada je u pitanju sloboda medija i sad se nalazi na 63. od 179 mesta što je čini najboljom na Zapadnom Balkanu. Međutim, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić smatra da je situacija u medijima gotovo identična onoj iz devedesetih i dodaje: „Kao i pre 23 godine, ali sa novim znanjima i iskustvom moramo iznova početi borbu za struku.“

Nezavisno udruženje novinara Srbije je pre nekoliko meseci pokrenulo javni apel pod nazivom „Nije vreme za ćutanje“ kako bi se javno suprotstavili trendu govora mržnje u medijima i javnom životu uopšte. Iako je ovaj apel podržalo na desetine organizacija i stotinu pojedinaca, izostala je podrška predstavnika vlasti od kojih je zatraženo da se izjasne po tom pitanju, što oni nisu učinili. Predsednik ovog udruženja Vukašin Obradović smatra da se govor mržnje vraća na velika vrata i to na dva nivoa. „Sa jedne strane tu su vulgarne i nasilničke poruke i pretnje desničarskih organizacija, a drugi i opasniji nivo je intelektualizacija govora mržnje koji se označava kao sloboda izražavanja,“ objašnjava Obradović.

Okupljenima se obratio i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Dinko Gruhonjić koji je naglasio da je njegov najveći strah taj da se pretvaramo u društvo koje se navikava na nasilje a takvo duštvo i ćuti pred nasiljem. „Preko društvenih mreža Tvitera (Twitter) i Fejsbuka (Facebook) pre nekoliko dana je u Novom Sadu organizovan protest protiv nasilja. Na tim mrežama je bilo preko 500 „lajkova“, a na sam događaj se pojavilo svega 50 ljudi i to je po meni signal za uzbunu,“ rekao je Gruhonjić. On je najavio da će u toku nedelje uputiti pisma predsedniku Vlade, Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku Vlade, Aleksandru Vučiću, zatim ambasadama nekih zemalja u Beogradu kao i organizacijama za zaštitu ljudskih prava u kojima će im dostaviti sav prikupljeni materijal u kojem su novinari predmet napada.

Jelena Govedarica

 

Oformljena Komisija za... Reporteri bez granica...