search icon Arhiva

Okrugli sto „Pristup pravdi – privilegija ili obaveza?“

Novosadska novinarska škola i Južne vesti u četvrtak, 15. septembra 2016. godine sa početkom u 12 časova, organizuju okrugli sto pod nazivom „Pristup pravdi – privilegija ili obaveza?“ na kome će se diskutovati o krivičnim postupcima koje su policija i tužilaštva pokrenuli protiv javnih funkcionera.

Analizirajući veliki broj tekstova Južnih vesti iz prethodnih godina o krivičnim postupcima koje su policija i tužilaštva pokrenuli protiv javnih funkcionera, zaključili smo da postoje procedure koje mogu da budu zloupotrebljene, pa samim tim predstavljaju veliki izazov za pravosudni sistem.

U saradnji sa Udruženjem tužilaca Srbije i Novosadskom novinarskom školom Južne vesti planiraju da novinarima, aktivistima građanskog sektora i zainteresovanim građanima u Nišu, Beogradu i Novom Sadu predstave svoju analizu, a zatim u prisustvu tužilaca, sudija i predstavnika akademske zajednice otvore diskusiju o tome kako sprečiti zloupotrebe i omogućiti jednak pristup pravdi za sve građane.

U diskusiji će učestvovati:

  • predsednik Upravnog odbora Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Radovan Lazić
  • sudija Apelacionog suda u Novom Sadu, Miroslav Alimpić
  • Prof. dr Duško Radosavljević
  • advokat Vladimir Beljanski

Krajnji cilj diskusija je da kroz seriju skupova dođemo do zaključaka koji bi doveli do konkretnih predloga za izmenu ili dopunu postojeće regulative u vezi sa transparentnijim radom tužilaštava i sudova, sa akcentom na „nagodbe“ sa javnim funkcionerima osumnjičenim za krivična dela.

Novosadska novinarska škola... U iščekivanju efikasnijih...