search icon Arhiva

Otvoren je Kovčežić – mesto gde žive najlepše priče na svetu!

U ponedeljak, 30. novembra u Novosadskoj novinarskoj školi održana je promocija povodom završnice projekta „Kovčežić – audio bajke na jezicima nacionalnih manjina“. Projekat je sproveden uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Na promociji je predstavljeno osam snimljenih audio pripovetki na pet jezika nacionalnih manjina: mađarskom, hrvatskom, rumunskom, rusinskom i slovačkom jeziku. Sve pripovetke su ilustrovane i prevedene na srpski jezik i mogu se slušati na sajtu NNŠ: https://novinarska-skola.org.rs/?page_id=4204. Novosadska novinarska škola će pripovetke dostaviti i biblioteci Udruženja slepih i slabovidih.

O stvaralaštvu za decu na jezicima manjina na promociji su govorile Ana Nikulina Ursulesku, književnica i novinarka redakcije na rumunskom jeziku Radija Novi Sad i Katarina Čeliković, književnica i publicistkinja koja stvara na hrvatskom jeziku. Autorke pripovetki su istakle značaj stvaralaštva za decu i negovanja maternjih jezika. One su takođe apelovale na prisutne da se nastavi zajednička saradnja u cilju očuvanja radija kao medija koji je pred izumiranjem.

Projekat „Kovčežić“ posvećen je obogaćivanju ponude audio pripovetki na jezicima nacionalnih manjina, kao i podsticanju multikulturalnosti na prostoru Vojvodine. Pored negovanja pozitivnih vrednosti, kreativnosti i standardnog jezika, audio-forma pripovetke omogućava stvaraocima književnosti za decu da svojim delima podare dodatnu vrednost, oživljavajući ih u novom medijskom formatu.

Koordinator projekta, Stefan Janjić istakao je da će se Novosadska novinarska škola zalagati da se ovaj projekat nastavi i razvije povećanjem broja autora i jezika nacionalnih manjina na kojima su priče napisane. Posebno je važno, naglasio je Janjić da u ovoj produkciji učestvuju i deca i kao autori i kao realizatori.

Promocija: Projekat „Kovčežić... Mediji i nastava...