search icon Arhiva

Promocija: Projekat „Kovčežić – audio-bajke na jezicima nacionalnih manjina“

Novosadska novinarska škola priređuje promociju projekta „Kovčežić – audio bajke na jezicima nacionalnih manjina“, koji je sprovela uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Promocija će se održati 30. novembra u 11 časova u prostorijama Novosadske novinarske škole (Daničićeva 3, Novi Sad). Tom prilikom biće predstavljene audio bajke na pet jezika, a o stvaralaštvu za decu na jezicima manjina govoriće Ana Nikulina Ursulesku, spisateljica i novinarka redakcije na rumunskom jeziku Radija Novi Sad, kao i Katarina Čeliković, književnica i publicistkinja koja stvara na hrvatskom jeziku. O važnosti koju audio forme književnih dela imaju za slepe i slabovide osobe govoriće Neza Đurkić, predsednica Gradske organizacije slepih i slabovidih osoba Novi Sad.

Projekat „Kovčežić“ posvećen je obogaćivanju ponude audio pripovetki na jezicima nacionalnih manjina, kao i podsticanju multikulturalnosti na prostoru Vojvodine. Pored negovanja pozitivnih vrednosti, kreativnosti i standardnog jezika, audio-forma pripovetke omogućava stvaraocima književnosti za decu da svojim delima podare dodatnu vrednost, oživljavajući ih u novom medijskom formatu. Ovakve audio pripovetke takođe će biti pristupačne slepoj i slabovidoj deci.

U produkciji Novosadske novinarske škole kreirane su audio-pripovetke na mađarskom, hrvatskom, rumunskom, rusinskom i slovačkom jeziku. Sve pripovetke su ilustrovane i prevedene na srpski jezik, a nakon promocije biće dostupne na sajtu NNŠ. Opcija preuzimanja omogućiće roditeljima i deci da bajke pohrane na svojim računarima, mobilnim telefonima ili tabletima. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Zatvaranjem višejezičnih medija... Otvoren je Kovčežić...