search icon Arhiva

Poziv na dodelu Nagrade EU za istraživačko novinarstvo

Poštovani prijatelji, kolege i saradnici,

Pozivamo Vas da u sredu, 8. jula 2015. sa početkom u 11 časova prisustvujete svečanoj dodeli Nagrade EU za istraživačko novinarstvo koja će se održati u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda (Knez Mihailova 56.).

Konkurs za nagradu je bio otvoren tokom maja za autore istraživačkih priča koje doprinose transparentnosti i izveštavaju o društvenim temema u vezi sa zloupotrebom moći i osnovnih ljudskih prava, korupcijom i organizovanim kriminalom u Srbiji, a sa kojima javnost na drugi način ne bi bila upoznata.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo ima za cilj da istakne i promoviše izuzetna dostignuća istraživačkih novinara, kao i da unapredi vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarsta u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Pristigle radove je ocenio stručni žiri u sastavu: Brankica Stanković, novinarka B92, Milorad Ivanović, glavni i odgovorni urednik redakcije Newsweek-a, dr Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka, Žužana Serenčeš, članica Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i doc. dr Vladimir Barović, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Imena dobitnika biće saopštena na svečanoj dodeli.

Nagradu je ustanovio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije u skladu sa Strategijom za proširenje EU koja prepoznaje izraženu potrebu za obezbeđivanjem slobode govora u medijima, kao i za podršku istraživačkom novinarstvu u praćenju reformskog procesa i održavanju istorijskog zamajca ka pridruživanju EU.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo će se dodeljivati od 2015. do 2017. godine u svakoj od sedam zemalja.

Nagradni fond za najbolja ostvarenja objavljena u Srbiji u 2014. godini iznosi ukupno 10 000 evra. Fond za pojedinačne nagrade iznosi od 3 000 do 5 000 evra.
Procesom dodele nagrade upravlja regionalno partnerstvo organizacija civilnog društva pod vođstvom Mirovnog instituta iz Ljubljane, koje je za ovaj zadatak odabrala Evropska komisija. Procesom dodele nagrade u Srbiji rukovodi Novosadska novinarska škola.


Ovaj dokument nastao je uz finansijsku podršku Evropske unije. Za sadržaj ovog dokumenta isključivo su odgovorni Mirovni institut i Novosadska novinarska škola i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evopske unije.

Nezavisnost medija u... Novi poziv –...