search icon Arhiva

Počeo četvrti Fažana Media Fest, glavna tema „Žene i mediji“

Četvrti Fažana Media Fest počeo je danas u malom hrvatskom gradiću Fažani. Uz ovogodišnju glavnu temu „Žene i mediji“, festival donosi brojne radionice, izložbe, performanse, filmske projekcije i sesije koje slave žene u novinarstvu.

Posetitelji Fažana Media Festa, koji se održava od 5. do 11. septembra, moći će prisustvovati bogatom festivalskom programu koji je fokusiran na doprinos novinarki profesiji kroz istoriju i izazove sa kojima se suočavaju u obavljanju posla. Među više od 20 festivalskih događaja SEENPM (Jugoistočna evropska mreža za profesionalizaciju medija) će premijerno prikazati dokumentarni film “Teret iskustva” i ugostiti panel diskusiju pod nazivom “Žene ratne reporterke – iskustva iz Ukrajine i BiH”.

“Teret iskustva”, novi dokumentarni film u produkciji SEENPM-a i Mediacentra Sarajevo u okviru projekta  “Resilience”, bavi se prijetnjama i uznemiravanjem novinarki na Zapadnom Balkanu. Film prati tri novinarke: Serbeze Haixhiaj, istraživačku novinarku sa Kosova, Natašu Kovačev, TV novinarku iz Srbije i Vanju Stokić, urednicu i online novinarku iz Bosne i Hercegovine. Sve tri su često izložene pretnjama zbog novinarskog rada.

“Položaj žena u novinarstvu je specifičan, a kako film pokazuje, novinarstvo nije laka profesija ni za muškarce ni za žene. Međutim, težak teret iskustva seksizma, potcjenjivanja, zastrašivanja i prijetnji silovanjem rezervisan je za žene”, kaže rediteljka Sabrina Begović.

Da se novinarke često suočavaju s dodatnim uznemiravanjem na osnovu spola, smatra Tihomir Loza, izvršni direktor SEENPM-a. To je eskaliralo poslednjih godina, posebno na internetu, a mnoge novinarke pretnje i uznemiravanje često vide kao deo posla.

„Ono što organizacije kao što su članice SEENPM-a mogu da urade jeste da pomognu da se urednici, regulatori, zakonodavaci, tužioci, policija, kao i javnost usredsrede na ovo hitno pitanje“, dodao je Loza.

Projekcija filma, nakon čega sledi razgovor sa Haixhiaj, Kovačev i Stokić pod moderacijom izvršne direktorice Mediacentra Sarajevo Maide Muminović, zakazana je za petak 9. septembra u 18:00 sati.

Regionalni projekat „SNAŽNI: Inicijativa civilnog društva za reafirmaciju slobode medija i suzbijanje dezinformacija, propagande i govora mržnje na Zapadnom Balkanu i u Turskoj“ realizuju partnerske organizacije SEENPM, Albanski medijski institut, Mediacentar Sarajevo, Kosovo 2.0, Institut za medije Crne Gore, Makedonski institut za medije, Novosadska novinarska škola, Mirovni institut i Bianet, uz finansijsku podršku Evropske unije.

 

Uvod u medijsku... Medijski lavirint i...