search icon Arhiva

Povratak osnovama: Radionica o osnovnim novinarskim principima održana u Podgorici

Osamnaest novinara iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Severne Makedonije i Kosova* učestvovalo na treningu Povratak osnovama u koji je održan u Podgorici 27. i 28. januara. Radionica dizajnirana za novinare koji započinju svoju karijeru fokusirala se na osnovne principe novinarstva. Trenerski tim je učesnike vodio kroz tri važne i danas neretko zanemarene oblasti u programima obrazovanja i obuke mladih profesionalnih novinara: medijska etika, tradicionalna provera informacija i veštine intervjuisanja.

Prolazeći kroz različite profesionalne dileme i izazove sa kojima se susreo tokom pedesetogodišnje karijere u novinarstvu u mnogim zemljama, Nenad Pejić je sa učesnicima razgovarao o značaju medijske etike i novim etičkim izazovima koji su se pojavili poslednjih decenija. Novinari nikada ne treba da pretpostavljaju da su naučili sve što se može znati o ovom aspektu profesije, objasnio je Pejić.

 

„Medijska etika je večiti princip, ali to nije samo neka teorija koju usvojite jednom u životu i to je to. To je praktična, a ne teorijska aktivnost.”

Pejić je rekao da mu je drago što su učesnici bili aktivni i željni novih znanja i veština, iako su ponekad bili zbunjeni suočavajući se sa različitim etičkim dilemama praktičnog novinarstva. 

„Bili su veoma otvoreni, posebno kada smo razgovarali o važnim koracima u novinarstvu koje [su skloni da] preskaču, što su prepoznali kao svoju slabost“, ističe Pejić.

Žarka Radoja, novinarka i urednica iz Srbije, koja je predavala o tradicionalnim metodama proveravanja informacija i značaju razumevanja konteksta u novinarstvu, kaže da je ohrabrena stepenom interesovanja učesnika i njihovim aktivnim učešćem u praktičnim vežbama.

Svoje predavanje je fokusirala na osnovne korake verifikacije i objasnila zašto su „staromodni“ načini verifikacije i dalje važni.

„Eksplozija digitalnih alata učinila je da zaboravimo da je zapravo moguće doći do nekoga telefonom ili SMS-om umesto slanjem poruke pomoću mobilnih aplikacija. Danas učimo više o digitalnim alatima nego o osnovama novinarstva.“

Ovladavanje veštinom intervjuisanja važan je korak za novinare koji su na početku karijere. Petar Komnenić, autor popularne emisije „Načisto“ koja se emituje na TV Vijesti Crne Gore, govorio je o izboru pitanja i sagovornika. Međutim, ovom novinarskom veštinom se može ovladati samo iskustvom, objašnjava Komnenić.

„Postoji neka teorijska osnova, ali novinarstvo je zanat kojim se ovladava tako što se nađeš u raznim situacijama. I danas doživljavam neke nove situacije i svaka je posebna. Kasnije, imate refleksnu reakciju na ono što vam profesija donosi.”

Među učesnicima je bila i mlada novinarka iz Albanije, Oliverda Allmuca. Ona veruje da obrazovne aktivnosti poput ove pružaju jedinstvenu priliku za novinare koji su obično prezaposleni da bi zaista razgovarali o dilemama svoje profesije.

„Na primer, u Albaniji mladi novinari su odmah suočeni sa poslom i mi nemamo vremena da razgovaramo o tome šta se zapravo dešava sa samim novinarstvom. Sve se menja i razvija, i morate da sagledate stvari iz različitih perspektiva, ali mi to ne radimo jer nemamo vremena.”

Radionica Povratak osnovama realizovana je u okviru projekta Osnaživanje novinarstva na Zapadnom Balkanu

AI žurnalistika: kapacitet... Objavljen dokumentarni film...