search icon Arhiva

Poziv mladima za učešće na treningu za trenere iz oblasti medijske pismenosti (MP) i u sprovođenju radionica o MP u školama

Novosadska novinarska škola (NNŠ) sa partnerskom organizacijom Juventas iz Crne Gore poziva mlade (18-30 godina) novinare i/ili aktiviste da se prijave da učestvuju na regionalnom treningu za trenere medijske pismenosti i u sprovođenju pet radionica u osnovnim ili srednjim školama u Srbiji.

Regionalni trening će se održati u Crnoj Gori (tačna lokacija biće naknadno potvrđena odabranim kandidatima) u periodu od 20. do 28. februara 2022. godine, a okupiće mlade iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Učesnici i učesnice treninga će imati priliku da steknu znanja iz oblasti medijske pismenosti, ali i da savladaju veštine vođenja radionica neformalne edukacije i omladinskog rada kako bi i sami kasnije mogli da drže radionice u ovoj oblasti. Učesnici koji uspešno završe trening dobiće Youthpass sertifikat.

Nakon završenog treninga, učesnici će biti u mogućnosti da u praksi primene stečeno znanje tako što će održati pet radionica od 45 minuta u osnovnim ili srednjim školama u Srbiji do 31. maja 2022. Za održavanje radionica predviđen je honorar od ukupno 375 evra bruto. Učesnici sami kontaktiraju i pronalaze škole u kojima će održati radionice. Na samom treningu učesnici će dobiti smernice i uputstva kako da realizuju ove radionice u školama kao i potrebne materijale.

Obavezno je učešće na oba dela programa – i na treningu kao i u realizovanju radionica.

Trening će voditi Juventasov tim iskusnih trenera/ica iz oblasti omladinskog rada i medijske pismenosti.

Troškove puta i zdravstvenog osiguranja, koje pokriva i zarazu od Covid-19 za vreme trajanja boravka u Crnoj Gori, snosi Novosadska novinarska škola, a troškove smeštaja i obroka snosi organizator treninga Juventas iz Crne Gore. Projektni tim Juventasa će voditi posebnu brigu o poštovanju epidemioloških mera i obezbeđivanju adekvatnih uslova koji će pružiti sigurnost i zaštitu zdravlje svih učesnika/ica.

Ko može da se prijavi?

Poziv je otvoren za mlade starosti od 18 do 30 godina, koji ispunjavaju makar jedan od sledećih uslova:

– imaju radno i aktivističko iskustvo u oblasti omladinskog rada,

– imaju radno i aktivističko iskustvo u oblasti novinarstva, medijske pismenosti i slično,

– studiraju ili su završili neki od relevantnih fakulteta (novinarstvo, komunikologija, humanističke nauke),

– završili su relevantne programe, kurseve i obuke iz oblasti novinarstva i medijske pismenosti.

Posebno se ohrabruju pripadnici romske, kao i drugih etničkih ili nacionalnih manjina da se prijave.

Kako će se odabrati učesnici?

Biće odabrani oni kandidati koji ispunjavaju najviše uslova navedenih u prethodnom paragrafu i/ili pokažu najveću motivisanost za učešće na treningu i u sprovođenju radionica u školama.

Biće odabrana tri kandidata. Ukoliko pristigne veliki broj prijava, organizovaće se kratki intervjui putem Zoom-a ili telefona kako bi se odabrale konačne tri osobe koje će učestvovati u programu.

Prilikom odabira kandidata vodiće se računa o teritorijalnoj, rodnoj i etničkoj/nacionalnoj raznolikosti.

O ishodu poziva kandidati će biti obavešteni telefonom ili mejlom.

Do kada i kako se prijaviti?

Zainteresovani kandidati i kandidatkinje mogu da se prijave tako što će popuniti prijavni formular, koji mogu da preuzmu ovde, i poslati ga mejlom na adresu valentina@novinarska-skola.org.rs.

Rok za odazivanje na poziv je 5. februar 2022. do 23:59 časova.

Ukoliko postoje dodatna pitanja u vezi sa treningom ili kasnijim sprovođenjem radionica u školama, mogu se uputiti na istu mejl adresu.

Trening se realizuje u okviru regionalnog projekta „WeB Media Literacy“ koji sprovodi Juventas iz Crne Gore u partnerstvu sa Novosadskom novinarskom školu, UG Zašto ne iz BiH i Gong iz Hrvatske. Cilj projekta je unapređenje medijske pismenosti u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kroz saradnju i razmenu iskustva i znanja među mladima u ovim zemljama. Fokus projekta je na jačanju kapaciteta omladinskih radnika/ica i drugih relevantnih saktera u oblasti medijske pismenosti i novinarstva.

Projekat se realizuje uz podršku Erazmus + programa Evropske unije, a sredstva za sufinansiranje projekta obezbedila je i Autonomna pokrajina Vojvodina – Pokrajinski sekretarijat za finansije.

Medijsko izveštavanje o... Fake News Tragač...