search icon Arhiva

Predstavljeni rezultati monitoringa medija u beogradskom Medija centru

Diskurs kojim su se služili mediji na jezicima nacionalnih manjina tokom predizborne kampanje za nacionalne savete u velikoj je meri ličio na diskurs parlamentarnih izbora, a veliki broj novinara kandidovao se za izborne liste, čime su prekršili Kodeks novinara Srbije – istakla je prof. dr Dubravka Valić Nedeljković na predstavljanju zbornika „Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina 2014. – Koga su mediji na jezicima manjina izabrali?“ u Medija centru u Beogradu.

Gordana Janković (OEBS) rekla je da su rezultati ovog istraživanja veoma važni, jer su pokazali na koji način danas funkcionišu mediji na jezicima nacionalnih manjina. Ta saznanja biće veoma korisna u 2015. godini, kada će ti mediji morati da se suoče sa reformama koje su predviđene zakonom.

Goran Bašić iz Centra za istraživanje etniciteta govorio je o problemu finansiranja izbornih lista, zbog kojeg su neki mediji bili „više ravnopravni od drugih“, pa je samim tim doveden u pitanje i legitimitet izbora. Bašić se osvrnuo i na druge „crne rupe multikulturalizma u Srbiji“ – problem političkog predstavljanja i decentralizacije manjinske samouprave.

Profesorka ustavnog prava Marijana Pajvančić bavila se u proteklom periodu zakonima koji se tiču nacionalnih manjina, te je došla do zaključka da postoje norme koje na različite načine uređuju istu situaciju. Profesorka Pajvančić kao najveći problem ističe to što ne postoji procesno pravilo koje štiti manjinski glas.

Istraživanje „Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina 2014. – Koga su mediji na jezicima manjina izabrali?“ sprovela je Novosadska novinarska škola uz podršku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Predstavljeni rezultati monitoringa... Dodeljena nagrada najboljem...