search icon Arhiva

REM dopušta kršenje medijskih zakona

Novinarka NIN-a pokušala je da postavi nekoliko pitanja zameniku predsednika Regulatornog tela za elektronske medije Goranu Petroviću. Između ostalog: Zašto REM ne reaguje na cenzuru na RTS, Studio B…? Ko je odgovoran što se nacionalni resurs koristi za najprimitivnije obračune? Zbog čega je uopšte data frekvencija Mitroviću? Koje javno dobro i koristi ima društvo od davanja nacionalne frekvencije TV Pinku?

Kako je tekao proces pribavljanja odgovora?

„Ne, ne možete se videti, a ni čuti telefonom sa zamenikom predsednika. A predsednika nemamo, to znate“. Tražili su pitanja mejlom. A onda nisu primili mejl, sve dok nismo zatražili bilo koju drugu adresu. „A, da evo ga. Stiglo!“. U nastavku rečenice čulo se: „Sutra, odgovori sutra“. E, to sutra, narednih nekoliko dana u više navrata. A kada su to sutra iscrpli do kraja, usledilo je „za petnaest minuta“. A onda za petnaest minuta: „Predsednik, u stvari zamenik je bolestan nešto. Ne, nije ozbiljno, ali nije mu dobro, ne može baš da odgovara na pitanja“. Dva dana kasnije, da li je zameniku predsednika bolje? „Dobićete odgovore“, rečeno je. A onda umesto odgovora, osoba koja posreduje: „Izvinite, smrtni slučaj je u pitanju, ne mogu sada“. „Na sastanku je“. „Na sastanku sam“… Onda je rečeno: „Utorak“. „Za petnaest minuta“ trajalo je i taj čitav utorak. „Pišemo odgovore, teška je i ozbiljna tema“. Petnaest minuta. Četvrtak. Nema odgovora. (NIN, 13. jul 2017)

Podsetimo na to da je REM odbio da radi monitoring elektronskih medija prilikom predizborne kampanje za ovogodišnje predsedničke izbore, a potom je potpuno ignorisao prijave Novosadske novinarske škole, pokreta Podrži RTV, ali i mnogih drugih nevladinih organizacija i političkih stranaka. Odgovor nismo dobili ni na prijavu koju smo podneli zbog eksploatacije dece u šou-programu „Pinkove zvezdice“, iako je od tada prošlo već više od godinu dana.

rem1

Rem2Rem3Rem4Rem5

Kovčežić: pripovetke na... Protiv medijskog mraka